dinsdag 24 mei 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen een stuk beter dan gisteren. Niet dat het goed gaat, maar handelaren/beleggers zijn wat tot rust aan het komen. Omdat er voor de rest ook niet zo veel nieuws beschikbaar is gekomen, kunnen de markten zich enigszins herstellen. Meer plusjes dan minnetjes met weinig bijzondere omzetten zijn het resultaat.

-Het grote beeld blijft natuurlijk onveranderd. Langzaam maar zeker steeds meer bevestigingen van alsmaar toenemende problemen en een blijvend onvermogen van de verantwoordelijke autoriteiten om met elkaar met een geloofwaardig plan te komen waarmee de ontstane problemen het hoofd kunnen worden geboden. Die spagaat zorgt voor meer onzekerheid op de financiƫle markten, andere prijzen (oplopende rente) en dus groter wordende problemen.

-In de tussentijd doen ook allerlei mensen duiten in het oplossingen-zakje die vooral volkomen duidelijk maken dat ze echt geen enkele clou hebben van wat er nou eigenlijk aan de hand is. Denk aan proefballonnetjes als 'kieper Griekenland uit de euro' of uitspraken in de trant van 'de Grieken gaan helemaal niets meer terugbetalen'.

-Elders in de wereld is de richting van de economische beweging ook omlaag. Gisteren nieuws over de CFNAI in de VS. Dat is een indicator die bestaat uit een mix van 85 andere zaken die worden bijgehouden en die (opgeteld) aangeeft in hoeverre de economie harder of zachter groeit dan gemiddeld. Het getal van gisteren maakte volkomen duidelijk dat de groei in de VS aan het afzwakken is.

-Zelfs met betrekking tot China beginnen de meningen te veranderen. Tot voor kort was het simpel. Mega-groei zover we konden kijken. Nu wordt daar toch meer aan getwijfeld. Gisteren kwam Goldman Sachs met het verhaal dat de Chinese groei wel eens een stuk lager kan uitkomen dan tot voor kort het geval was. Niet zo'n moeilijke uitspraak trouwens. Denk daarvoor alleen maar aan de problemen waar China mee geconfronteerd wordt. Inflatie, huizenbubbel, kredietbubbel, afnemers waar het minder goed mee gaat, corruptie en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten