maandag 16 mei 2011

-Het gaat vandaag natuurlijk maar om een bericht: het doen en laten van IMF-topman Strauss-Kahn in de VS. Op de bekende Europese aandelenmarkten wordt er behoorlijk heftig op gereageerd. Bijna alleen maar lagere en soms duidelijk lagere noteringen met omzetten die behoorlijk hoog zijn. En dat is nog volkomen begrijpelijk ook.

-Dit nieuws komt namelijk op een moment dat de onzekerheid en twijfel op allerlei financiƫle markten al behoorlijk opgelopen is. Denk daarvoor alleen maar even aan alle ontwikkelingen met betrekking tot de Europese schuldencrisis bijvoorbeeld. Nu Strauss-Kahn, een van de hoofdrolspelers in dat proces, zwaar in opspraak is geraakt, zorgt dat onvermijdelijk voor nog veel meer onzekerheid. En onzekerheid vertaalt zich altijd in lagere koersen of hogere risico-opslagen.

-Grote vraag is nu bijvoorbeeld of Strauss-Kahn topman kan blijven bij het IMF en wie eventueel zijn opvolg(st)er gaat worden. Net nu er in de eurozone belangrijke en grote beslissingen genomen moeten worden, kan die hele discussie gemist worden als kiespijn. Over de mogelijke gevolgen voor de volgende presidentsverkiezingen in Frankrijk hoeven we het dan niet eens te hebben.

-De onzekerheid wordt natuurlijk verder gevoed door toenemende twijfel aan het optreden van de verantwoordelijke autoriteiten. De afgelopen tijd hebben die al als kippen zonder kop rond gerend en helemaal niets opgelost. En nu komt dit er nog bovenop. Hoe kan iemand nu denken dat het vertrouwen in een goede afloop hierdoor niet verder onder druk komt te staan. En dat geldt niet alleen voor de situatie in de eurozone. Als u de discussies in de VS volgt over het verhogen van schuldplafond van de Amerikaanse overheid, dan is daar precies hetzelfde aan de orde. Alleen maar tegenstellingen, vervelende discussies en vooral geen enkel besef van urgentie. Het proberen te bereiken van enige consensus is ook daar echt het allerlaatste waar men zich mee wil bezighouden.

1 opmerking:

  1. ik volg Kees dagelijks vanaf 1-aug 2007 en van alle hotemetoten is hij degene die de beste kijk op de financiele wereld heeft.
    proficiat met je verjaardag en dat we nog lang naar je goed onderbouwde verhalen mogen luisteren

    BeantwoordenVerwijderen