donderdag 12 mei 2011

- Het is voorlopig geen fijne dag op de bekende Europese aandelenmarkten. Over een breed front lagere noteringen met omzetten die niet eens erg laag zijn. Het beschikbaar gekomen nieuws is niet eens veel slechter dan de afgelopen dagen het geval was, maar handelaren/beleggers zijn er om mysterieuze redenen nu een stuk gevoeliger voor.

- Gisteren waren er voor de zoveelste keer tegenvallende cijfers uit de VS. Het tekort op de handelsbalans was weer ouderwets hoog (dure olie-importen) en het begrotingstekort over de maand april was ook verontrustend hoog. Op jaarbasis gaat dat tekort echt wel uitkomen op $ 1.400 mrd. En dan gewoon blijven volhouden dat het goed gaat in de VS.

- Vanmiddag moet er in de VS goed gelet worden op het cijfer over het aantal WW-aanvragen. Vorige week was er sprake van een serieuze verslechtering en de grote vraag is nu of dat een eenmalige tegenvaller was die wel genegeerd kan worden of dat er een beweging op gang aan het komen is die veel minder goeds beloofd.

- De vergrijzing. Na een aantal pensioenfondsen is ook Aegon er achter gekomen dat mensen langer blijven leven dan eerder gedacht werd. Verrassend? Onverwacht? U mag het zeggen, maar zeker is wel dat er op veel plaatsen veel meer geld voor gereserveerd moet gaan worden.

- Toch nog even over één mannetje. In een monumentale vlaag van verstands-verbijstering heeft het NRC Handelsblad voormalig minister van financiën Gerrit Zalm genoemd als opvolger van Nout als president van DNB. Niet doen, jongens en meisjes, niet eens aan denken. We gaan er de begrippen 'woekerpolis' en 'DSB' er niet eens bijhalen, maar wel het volgende. Alle grote problemen van nu (denk pensioenen, denk huizenprijzen, denk schulden eurolanden, denk banken) komen niet uit de lucht vallen, maar hebben een lange voorgeschiedenis. En wie is er bijna al die tijd minister geweest, heeft echt overal bij gezeten en heeft helemaal nergens ingegrepen? Inderdaad, Gerrit Z. Kan er nou echt helemaal niemand gevonden worden met een minder 'besmet' verleden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten