donderdag 5 mei 2011

-De stemming wil er vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten niet lekker inkomen. Na een prettig begin hebben de indices de opgebouwde winsten toch weer moeten inleveren. Berichten zijn er meer dan voldoende, sommige ervan zijn nog best aardig ook, maar bij handelaren/beleggers begint de twijfel toch toe te nemen.

-En dan hebben we het over twijfel aan het grote herstelverhaal natuurlijk. Gisteren in de eurozone de laatste cijfers over de ontwikkeling van de detailhandelsverkopen. Die dalen, en niet eens marginaal. Hoe daar ook naar gekeken wordt, dat is op geen enkele manier een ondersteuning van welk herstelverhaal dan ook.

-Voor de VS geldt hetzelfde. Gisteren eerst wat cijfers over de arbeidsmarkt (ADP Employment Report) die niet echt veelbelovend waren en even later kwam het laatste nieuws van de inkoopmanagers uit de dienstverlening dat gewoon keihard en onvervalst slecht was. Het betrof de grootste daling sinds vele jaren. Niet een paar tienden van een punt lager, maar gewoon keihard 5 volle punten, een voor macro-economische begrippen ongekende vrije val. Om dit getal in een perspectief te plaatsen: de daling was vergelijkbaar met de daling in de herfst van 2008 toen de Amerikaanse economie in een diepe recessie terecht kwam. Hopelijk was dit getal een typefout, want als deze beweging niet snel teruggedraaid wordt, kunnen alle verwachtingen naar beneden worden bijgesteld. En geen klein beetje.

-Straks het korte rentebesluit van de ECB plus de bijbehorende toelichting. Gewoon vergeten. Opwinding in een borrelglas. Betekent niets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten