maandag 23 mei 2011

-Het is geen fijne dag op de Europese financiële markten. Op zowel de aandelen- als de obligatiemarkten is er sprake van behoorlijke koersdalingen met omzetten die er zijn mogen. Het zijn natuurlijk alle ontwikkelingen met betrekking tot de Europese schuldencrisis die zorgen voor een sterke toename van de nervositeit.

-In termen van hard nieuws is er niet eens zoveel aan de hand. De berichten zijn niet prettig, maar passen naadloos in een beweging die al een tijd geleden op gang is gekomen. Het is allemaal wat meer van hetzelfde. Wat er wel aan het veranderen is, is de opstelling van de verantwoordelijke hotemetoten die het steeds vaker over belangrijke zaken keihard oneens met elkaar zijn.

-Het belangrijkste pijnpunt is het antwoord op de vraag: gaan er wel of niet schulden geherstructureerd worden? De ECB blijft mordicus tegen, maar in de politiek is het tij aan het keren. De bereidheid op allerlei plaatsen om nog meer geld te schuiven naar landen waar het slecht gaat, neemt in eens strak tempo af.

-Deze verschillen van mening maken het vinden en uitwerken van een verstandige oplossing van die schuldencrisis natuurlijk een stuk ingewikkelder en dat is precies de reden waarom de financiële markten een stuk nerveuzer aan het worden. En het is een vicieuze cirkel, want hoe nerveuzer de markten worden (lees: de rente verder omhoog gaat), hoe groter de problemen in de verschillende landen worden en hoe dringender een oplossing nodig is. Een oplossing waar dus steeds meer onenigheid over ontstaat. Dat is de dynamiek in die schuldencrisis geworden.

-Ondertussen gaat het in VS niet beter. Daar is het einde in zicht van het grote Federal Reserve koopt alles programma (QE2) en wordt per dag onduidelijker wie/wat er daarna voor de financiering van de Amerikaanse tekorten gaat zorgen. Reken in de VS ook maar op een scherpe stijging van nervositeit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten