vrijdag 29 april 2011

Beurscommentaar Kees de Kort

-Het is vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar erg weinig voor. Zoals wel vaker is er meer dan voldoende nieuws om iets mee te doen, maar daar hebben handelaren/beleggers blijkbaar weinig zin in.

-Gisteren in de VS voor de zoveelste keer tamelijk teleurstellende macro-economische cijfers. De groei over het eerste kwartaal van dit jaar stelt niet veel meer voor en op de arbeidsmarkt gaat het ook weer de verkeerde kant op (meer ontslagen). Hoe daar ook naar gekeken wordt, dat is simpelweg geen blijvend herstelverhaal.

-Nog een opmerkelijk bericht uit de VS. Daar hebben meer dan 1 mln!!! mensen gesolliciteerd op 50.000 vaak part time en slecht betaalde banen zonder secundaire arbeidsvoorwaarden bij McDonalds. Hoe goed gaat het dan met die economie?

-Uit Duitsland kwam vanmorgen ook een cijfer wat zwaar te denken kan geven. De detailhandelsverkopen dalen daar, en niet eens maar een klein beetje. En dat ondanks al die juichverhalen over hoe goed het toch gaat met die Duitse economie.

-Al dit soort berichten wijzen alleen maar op een toenemende kloof tussen veel bedrijven die via automatisering, kostenbesparingen etc. nog wel in staat zijn om met best aardige resultaten te komen en de consumenten die worden geconfronteerd met dalende huizenprijzen, lonen die nauwelijks stijgen, arbeidsmarkten die maar heel langzaam herstellen en bezuinigingen op allerlei plaatsen. U mag zelf bedenken wat de wat langere termijn consequenties van dit proces gaan zijn voor de toekomstige resultatenontwikkeling van het bedrijfsleven.

-Daar wordt tot nu toe ongeveer geen aandacht aan geschonken. Allerlei bekende aandelenindices zijn terug op de niveaus van april 2008, niveaus dus van voor de kredietcrisis. Als u denkt dat 'we' er nu financieel-economisch beter voor staan dan voor de kredietcrisis, dan blijft u lekker kopen. Maar u kunt ook even proberen te bedenken welke problemen/pijnpunten etc. er toen niet waren en nu wel. Een paar trefwoorden om u op gang te helpen; pensioenen, schuldencrisis, begrotingstekorten, stijgende voedsel- en grondstoffenprijzen en gratis geld voor de banken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten