vrijdag 27 april 2012

- Op de bekende Europese aandelenmarkten gebeurt vanmorgen niet veel. Berichten zijn er meer dan voldoende en de inhoud ervan is volkomen duidelijk, maar net zo duidelijk is dat handelaren/beleggers daar extreem selectief mee blijven omgaan. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor.

- Sterke voorbeelden van dat selectief met de realiteit omgaan waren gisteren weer zichtbaar in de VS. Alle tegenvallende macro-economische berichten werden volledig genegeerd en een miniplusje op de huizenmarkt werd gepresenteerd als een totale ommekeer. Nog gekker was de opstelling met betrekking tot de cijfers van Amazon. Een dikke winstdaling, lachwekkend lage marges en sombere uitspraken over de nabije toekomst deden er totaal niet toe, maar de leuke stijging van de omzet zorgde voor een euforische reactie.

- Maar ook in de eurozone kan men er wat van. Alleen maar tegenvallende berichten uit de detailhandel, over de arbeidsmarkt, over de huizenmarkt, over de groei en over de tekorten. En toch geen dalende koersen omdat er een paar bedrijven redelijke resultaten presenteren. Denken we nou echt dat al die macro-economische tegenvallers geen verdere onprettige consequenties gaan krijgen voor het genoteerde bedrijfsleven.

- In Nederland waren politici toch in staat om binnen een paar dagen met een begrotingsplan te komen. Dat plan was weer een schoolvoorbeeld van de kaasschaafmethode wat natuurlijk niets gaat oplossen, maar het kan wel het begin zijn van een zeer positieve verandering. De politici van de middenpartijen zijn zich blijkbaar gaan realiseren dat ze zich niet door van alles en iedereen hoeven te laten gijzelen. Dat ze gekozen worden om ook onprettige keuzes te maken en die te verdedigen. En dat ze het publiek als volwassenen moeten zien die kunnen accepteren dat het wel eens tegenzit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten