dinsdag 3 april 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten lijken handelaren/beleggers het even niet meer zo goed te weten. Na een duidelijk hogere opening moest er toch terrein worden prijsgegeven. Berichten zijn er meer dan voldoende en daar wordt zoals gebruikelijk is geworden, extreem selectief mee omgegaan.

- Gisteren en vanmorgen waren er echt alleen maar dik tegenvallende berichten uit de eurozone. Of het nu ging over de inkoopmanagers, over de werkloosheid of over andere onderwerpen, de inhoud ervan was volkomen duidelijk. Niet goed, om het eens heel voorzichtig te formuleren. En hoe wordt daar op de financiële markten op gereageerd? Niet natuurlijk.

- En waarom ook? In de VS kwam er immers een cijfertje over de inkoopmanagers uit de industrie wat hoger uit dan een maand geleden. Dat dat cijfer dik lager was dan een jaar geleden maakte uiteraard helemaal niets uit en dat andere cijfers ook dik tegenvielen, was een detail waar niemand zich druk over wilde maken. Een getalletje in de VS was iets beter dan een maand geleden en over de hele wereld inclusief de eurozone, konden de koersen weer fors stijgen. Hoe duidelijk wilt u hebben dat de financiële markten helemaal losgeslagen zijn van iedere economische realiteit.

- Een andere bevestiging van de gigantische kloof die is ontstaan tussen de financiële markten en de economie is te vinden in het aantal overnames en fusies wat maar blijft dalen. Bedrijven hebben echt geld zat, maar deals worden schaarser en schaarser. Hoe zou dat nu komen? Simpel; de koersen van veel aandelen zijn erg hoog en er is natuurlijk geen bedrijf dat fors gaat investeren als de afzetverwachtingen niet positief zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten