vrijdag 13 april 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er niet echt inkomen. Veel meer minnetjes dan plusjes met omzetten die weinig bijzonder zijn. Gegeven de hoeveelheid slechte en tegenvallende berichten valt de schade echter mee.

- En daar is een duidelijke reden voor. De monetaire autoriteiten hebben namelijk al laten weten gewoon weer volgende maatregelen te gaan nemen als blijkt dat er op de financiële markten twijfel gaat ontstaan over het herstelverhaal. Zoals u weet, zijn die financiële markten de afgelopen jaren zuivere steun-junks geworden en de monetaire autoriteiten de dealers. En die dealers hebben de afgelopen dagen meer dan duidelijk gemaakt dat er de komende tijd gewoon op ze gerekend kan worden. Dus waarom zouden de markten zich nog zorgen maken over de ontwikkelingen in de economie en het bedrijfsleven?

- U kunt natuurlijk ook zelf bedenken dat die ingrepen op korte termijn misschien wel voor enige rust op de financiële markten zorgen, maar dat er geen enkel probleem wordt opgelost. Sterker, u hoort te weten dat de problemen de afgelopen jaren alleen maar een heel stuk groter zijn geworden. Denk pensioenen, denk arbeidsmarkt, denk huizenmarkt, denk groei en ga zo maar door. Om het anders te formuleren: terwijl het huis keurig in de verf wordt gezet, is de fundering ervan aan het wegrotten.

- In Nederland moet de overheid bezuinigen. Waarom worden dan niet gewoon de lonen verlaagd? Dat is immers met afstand de belangrijkste kostenpost van de overheid. Als het in het bedrijfsleven mis gaat, vindt iedereen het normaal dat er mensen ontslagen worden (en dus veel minder geld krijgen), maar om volstrekt onbegrijpelijke redenen zou dat bij de overheid niet kunnen. Wat is er zo speciaal aan ambtenaren? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten