woensdag 11 april 2012

- Vanmorgen is de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten een stuk vriendelijker dan gisteren. Veel wat hogere noteringen met omzetten die niet eens laag zijn. Blijkbaar is de Spanje-vrees wat aan het afnemen terwijl tegelijkertijd de inhoud van een aantal berichten weer zwaar wordt gepimpt en tegenvallers meer dan volledig worden genegeerd.

- Om met zo'n tegenvaller te beginnen. Gisteren was er weer het maandelijkse bericht over de stemming in het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf. Daar ging het de afgelopen maanden allemaal net wat beter, maar in maart zijn al die opgetelde plusjes in één klap verdwenen. Het was vooral kommer en kwel met overal duidelijke minnen. Niet echt een ondersteuning van het herstelverhaal.

- Tegelijkertijd kwam de OESO met het bericht dat het op een aantal plaatsen in de wereld wat beter gaat. Wat beter, he? Om een indicatie te geven. De betreffende index ging van 100.3 naar 100.5. Het is waarschijnlijk niet nodig om aan te geven hoe groot dat bericht de publiciteit werd ingeslingerd.

- Nog zo'n meevaller. De eerste kwartaalresultaten van Alcoa. Die waren bijna 70% lager dan een jaar geleden, maar er was op nog slechtere cijfers gerekend. En hoe wordt het begrip 'minder slecht dan gevreesd' in de financiële wereld vertaald? Als 'goed' nieuws natuurlijk, want de cijfers zijn 'beter dan verwacht'. En zo wordt de kloof tussen beursrealiteit en de werkelijkheid alsmaar groter en groter.

- Maar het kan altijd nog erger. Daarvoor hoeven we alleen maar te kijken naar de laatste plannen van een paar Nederlandse parlementariërs. Die willen dat mensen met lage inkomens hogere hypotheken kunnen krijgen dan de AFM verstandig vindt. Dus nu langzaam aan steeds duidelijker wordt dat de Nederlandse huizenprijzen maar één kant op kunnen, moet het nog makkelijker gemaakt worden om een slaaf van de bank te worden. Wat is er in Godsnaam mis met lagere prijzen? Kijk naar de VS en kijk naar Ierland, de wereld stort echt niet in als de prijzen dalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten