dinsdag 24 april 2012


- De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen een stuk beter dan gisteren. Veel wat hogere noteringen met omzetten die weinig bijzonder zijn. Het is zeker niet de inhoud van de berichten die zorgt voor de betere stemming, waarschijnlijker is het idee van een technische reactie na een duidelijke daling.

- Zo zijn de beschikbaar gekomen berichten uit de eurozone niet vertrouwenwekkend. Het betreft dan tamelijk teleurstellende cijfers over de inkoopmanagers uit de industrie en uit de dienstensector. Daar kon maar één conclusie uit getrokken worden: verder afzwakkende groei.

- Opmerkelijk blijven de tegenstrijdige berichten uit China. Aan de ene kant bevestigingen van die zeer hoge macro-economische groeicijfers en aan de andere kant allerlei cijfers die daar op geen enkele manier op wijzen. Zo blijven de cijfers van de inkoopmanagers uit de industrie tegenvallen en staan de resultaten van het beursgenoteerde Chinese bedrijfsleven ook duidelijk onder druk. Geen ontwikkelingen die passen bij torenhoge groeicijfers, om het eens voorzichtig te formuleren.

- Ondertussen is ook wel duidelijk geworden wat de rode draad is in de eerste kwartaalresultaten van de Europese en Amerikaanse bedrijven. Te weten: tamelijk veel bedrijven die forse winstdalingen moeten melden. Niet heel verrassend natuurlijk, want het gaat een stuk minder goed met de wereldeconomie dan een tijd geleden, maar het woord herstel past hier op geen enkele manier bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten