donderdag 26 april 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen niet eenduidig. Sommige indices noteren hoger, anderen lager. De inhoud van de berichten is opnieuw meer dan duidelijk, maar in de reacties erop is goed zichtbaar hoe verschrikkelijk handelaren/beleggers de weg kwijt zijn.

- Twee van de beste voorbeelden hiervan komen helaas uit eigen land. Zo noteert de koers van Randstad behoorlijk hoger terwijl de resultaten echt niet best zijn. Een winstdaling van meer dan 25% en een nettomarge van net iets meer dan 0,5% worden eigenlijk genegeerd. Wat vage teksten over de toekomst blijken belangrijker. Nog gekker is de reactie op het nieuws van Unilever. Alleen maar cijfers over de omzet, nul over de resultaten. En toch een behoorlijk hogere notering. Waarom denkt u dat er geen cijfers over de resultaten gegeven worden? Omdat ze zo goed zijn?

- Anyway, gisteren weer een korte rentevergadering in de VS. Volgens de Federal Reserve gaat het economisch allemaal net wat beter dan even geleden, maar wees gerust, mocht het onverhoopt wat minder gaan dan worden er volgende steunmaatregelen genomen. Belangrijker dan dit was iets anders. Zelfs Ben B. begint zich langzaam te verzetten tegen de opstelling van de politici die als groep geen enkele verstandige maatregel willen nemen om het economische tij te keren, maar wel iedere keer naar de monetaire autoriteiten wijzen. Net zoals Jens Weidman van de Bundesbank. Hij zegt dat de monetaire autoriteiten maar een beperkte invloed kunnen uitoefenen op de economie en dat de politici daar zelf veel meer aan moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan hervormingen op de arbeidsmarkt of de huizenmarkt of de pensioenen. Er begint zich een tweedeling tussen de verantwoordelijke autoriteiten af te tekenen. Stay tuned, want tamelijk belangrijk.
 
- Het land waar de kloof tussen praatjes en acties met afstand het grootste is, is het VK. Iedereen overal de les lezen, zelf geen enkel probleem oplossen en ook ondanks een begrotingstekort van ongeveer 9% van het nationaal inkomen gewoon weer in een recessie terecht komen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten