donderdag 19 april 2012

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen wel vriendelijk. Meer plusjes dan minnetjes met omzetten die wat hoger zijn dan de afgelopen dagen het geval geweest is. U weet hoe handelaren/beleggers tegenwoordig denken: een dag zonder extreem slecht nieuws betekent dat het dus goed gaat.

- De realiteit is natuurlijk volledig anders. Kijk daarvoor alleen maar naar de berichten die uit Spanje en ItaliĆ« komen.  Korte samenvatting: zonder enige uitzondering behoorlijk slecht. Nu nog denken dat dit op de financiĆ«le markten geen consequenties gaat krijgen, is jezelf wel heel erg voor de gek houden.

- Nog een geweldig bericht uit Nederland. Het betreft dan het wel/niet afschrijven van uitstaande leningen in Griekenland door de ABN Amro. Let even op de absolute getallen. ABN Amro heeft minstens € 600 mln uitgeleend aan de Griekse spoorwegen en een busbedrijf uit Athene. Minstens he, met een beetje pech was het nog veel meer. Wat dacht ABN Amro toen zo'n enorm bedrag werd uitgeleend aan een paar krakkemikkige transportondernemingen met een toen al dubieuze reputatie? Beginnen we nu te begrijpen waar die hoge Griekse schulden vandaan kwamen? En begrijpen we nu al helemaal niet meer waarom de belastingbetalers moeten opdraaien voor dit soort monumentale stommiteiten? 

- Er is ook nieuws uit Duitsland. Daar wordt verwacht dat de economische groei in 2012 net iets minder dan 1% gaat zijn. Niet heel slecht natuurlijk, maar geen enkele reden om erg positief over te zijn. En bedenk altijd dat dit soort voorspellingen gedaan worden door organisaties/mensen die zo positief mogelijk proberen te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten