dinsdag 17 april 2012

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming er vanmorgen helemaal ingekomen. U weet ondertussen hoe dat gaat. Tegenvallers/slecht nieuws worden meer dan volledig genegeerd en meevallers/goed nieuws worden ongelofelijk opgeblazen. Omzetten en koersbewegingen zijn niet bijzonder.

- Het 'goede' nieuws van de dag is een meevallend cijfertje over het vertrouwen van de Duitse beleggers in de toekomst (ZEW-Indikator). Het waarom, hoezo en wanneer blijft volkomen onduidelijk, de brillemannetjes zijn positiever en dus worden er over een breed front hogere noteringen neergezet. Er kan natuurlijk ook gekeken worden naar bijvoorbeeld de cijfers over de Europese autoverkopen die behoorlijk dalen en nu op het laagste niveau in 14 jaar zijn terecht gekomen. En er kan ook gelet worden op de berichten uit Spanje waar onder elke tegel die wordt opgelicht een volgend groot probleem blijkt te liggen. 

- In de VS was gisteren sprake van meevallende cijfers over de detailhandelsverkopen. Opmerkelijk, want de koopkracht van de Amerikanen neemt al enige tijd niet meer toe. Het blijvend zeer hoge begrotingstekort speelt daar ongetwijfeld een belangrijke rol in. Ook leuk is een klein detail uit die cijfers. Waar de Amerikaanse autoproducenten in maart een duidelijke daling van de verkopen meldden, stond er in de cijfers van gisteren voor diezelfde autoverkopen een klein plusje.

- In Argentiniƫ doet de regering een gerichte poging om een maximale irritatie te bewerkstelligen. Men is van plan om een groot olieconcern wat voor meer dan de helft in handen is van een Spaans bedrijf zonder enige vorm van overleg te nationaliseren. Goed voor de toekomstige internationale samenwerking in moeilijke tijden en ook goed voor het internationale vertrouwen in Argentiniƫ. Een eigen goal van grote schoonheid op een tamelijk cruciaal moment in de wedstrijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten