maandag 2 april 2012

- Na een vriendelijke opening is de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten toch omgeslagen. Meer minnetjes dan plusjes zijn het resultaat met omzetten die op enkele uitzonderingen na, maar weinig voorstellen. Berichten zijn er voldoende, de inhoud ervan is duidelijk, maar handelaren/beleggers blijven zich daar tegen verzetten.

- Dit weekend was er de zoveelste eurotop. Belangrijkste 'resultaat' was de verhoging van het Europese steunfonds. Kan allemaal geen kwaad, maar de grote vraag is nu of de grote mensen buiten de eurozone ervan overtuigd zijn dat de Europese autoriteiten er alles aan gedaan hebben om hun eigen problemen op te lossen. En dat is natuurlijk niet zo. Er is wat gedaan, maar er had veel meer en veel sneller gedaan kunnen en moeten worden.

- In China is sprake van bijzondere cijfers. Het gaat dan om de laatste data over de inkoopmanagers uit de industrie. Die worden door twee organisaties bijgehouden. Door de regering, die laat weten dat het allemaal beter gaat en door een particuliere bank die laat weten dat er sprake is van een duidelijke krimp. Toch opmerkelijk.
Bij AFS zijn we geneigd de officiƫle cijfers met een dikke korrel zout te nemen.

- In de VS waren er vrijdagmiddag de laatste cijfers over de particuliere inkomens en bestedingen. Op de eerste plaats stijgen de bestedingen duidelijk harder dan de inkomens en op de tweede plaats stijgen de inkomens net iets minder dan de inflatie. Geen prettige combinatie van factoren en al helemaal geen indicatie dat het beter gaat met de arbeidsmarkt. Waar die stijging van de bestedingen dan vandaan komt? Ontsparingen en meer overdracht-inkomsten.

- In Nederland was er erg goed nieuws. NVM-voorzitter Ger Hukker heeft het licht gezien. Hij heeft gezegd dat veel huizenverkopers hun vraagprijs moeten verlagen. Voor gewone Nederlanders natuurlijk een waarheid als een koe, maar een noodzakelijke eerste stap in het oplossen van ontstane problemen is altijd dat de hotemetoten de ontstane realiteit gaan accepteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten