maandag 16 april 2012


- De bekende Europese aandelenmarkten zijn de week tamelijk rustig van start gegaan. Veel berichten zijn er niet en de bereidheid van handelaren/beleggers om een stelling in te nemen, is ook niet al te groot. Omzetten en koersbewegingen stellen dus (voorlopig) maar weinig voor.

- Eén van de redenen voor deze terughoudende opstelling zijn de ontwikkelingen in/rond/met Spanje. De financieel-economische berichten uit Spanje zijn niet best en de berichten over hoe er met de toenemende problemen daar moet worden omgegaan, zijn net zomin vertrouwenwekkend. En dus wordt alles en iedereen op de financiële markten nerveuzer. Niet prettig.

- Nu het eerste kwartaalresultatenseizoen op gang gaat komen, kunnen goede en veel beter dan verwachte cijfers de stemming nog wel ondersteunen, maar bij AFS denken we niet dat dat gaat gebeuren. Minder slecht dan gevreesde uitkomsten gaan ongetwijfeld gepimpt worden tot beter dan verwachte cijfers, maar het grote publiek is daar langzaam maar zeker gevoeliger voor aan het worden en trapt steeds minder in al te doorzichtige opzetjes. 

- Mogelijk volgende steunplannen van Ben B. en Mario D. kunnen misschien ook nog wat helpen, maar ook daarvan begint het grote publiek steeds beter in de gaten te krijgen dat de inzetten alsmaar groter en gekker worden terwijl de resultaten ervan alsmaar minder worden. Grote vraag is wanneer er voor het eerst geroepen gaat worden dat de keizer geen kleren meer aan heeft.

- De sterkste voorbeelden daarvan zijn te zien in de VS. Qua steunmaatregelen en ondersteuning alles, maar dan ook echt alles uit de kast trekken en wat is één van de belangrijkste resultaten? Dat de koopkracht van de Amerikanen gewoon niet stijgt. Hoezo economisch herstel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten