woensdag 18 april 2012

- Na de opmerkelijke euforie van gisteren is de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen een stuk terughoudender. Meer minnetjes dan plusjes met omzetten die weinig bijzonder zijn. Berichten zijn er meer dan voldoende en de inhoud ervan blijft volkomen duidelijk. En net zo duidelijk blijft de bereidheid van handelaren/beleggers om die inhoud meer dan volkomen te negeren.

- Zo waren er gisteren allerlei uitspraken van het IMF over de wereldeconomie. Korte samenvatting: het gaat op veel plaatsen in de wereld allemaal net iets beter, op een grote uitzondering na: de eurozone waar de problemen en risico's maar groot blijven. Ook opmerkelijk was gisteren de hysterisch positieve reactie op een geslaagde veiling van kortlopende Spaanse staatsleningen. We weten allemaal dat de ECB de Spaanse banken enorme bedragen aan gratis geld heeft verstrekt en dat geld wordt nu gebruikt om die leningen te kopen. En dat wordt dan gezien als goed nieuws. Je moet er maar opkomen. In normaal Nederlands uitgedrukt is het gewoon een pyramidespel onder leiding van Mario D.

- Iets beter nieuws kwam er uit de VS waar enquetebureau Gallup vindt dat het langzaam maar zeker wat beter gaat met de Amerikaanse arbeidsmarkt. Mooi. U kent echter onze tamelijk belangrijke kanttekening wel. Dat werkelijk torenhoge begrotingstekort heeft natuurlijk ook positieve effecten, al blijft het een schoolvoorbeeld van vooruitschuiven, van tijd winnen en van de lasten naar anderen doorschuiven.

- En voor de rest blijven de bedrijven in eendrachtige samenwerking met de media hun best doen de werkelijkheid veel zonniger voor te stellen dan die is. Let op de teksten in/rond de publicatie van de kwartaalresultaten. Goede resultaten zijn altijd goede resultaten, minder goede/slechte resultaten worden of vertaald als beter dan verwacht of er worden allemaal aspecten bijgehaald die de aandacht moeten afleiden van die resultaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten