-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten blijft afwachtend. Net als gisteren wordt er soms op afzonderlijke berichten nog wel gereageerd (denk aan TomTom), maar voor de rest is het kijken en bekeken worden. Per saldo bewegen de indices rondom de slotstanden van gisteren.
-Wanneer wordt iets een trend? Na drie duidelijke winstwaarschuwingen in een paar dagen wordt het de hoogste tijd dat de Nederlandse beleggers daar eens over gaan nadenken. En al helemaal omdat de betreffende bedrijven verschillende redenen geven voor voor die teleurstellingen. En misschien wordt het ook eens de hoogste tijd om dat lachwekkende vertrouwen in het economische herstel eens neerwaarts bij te stellen.
-De berichten die de afgelopen tijd uit de VS komen, kunnen de twijfel aan dat herstel alleen maar bevestigen. Gisteren de laatste cijfers over de consumentenbestedingen die dik tegenvielen, die bestedingen nemen maar nauwelijks toe. Daar komt bovenop dat de Amerikaanse overheid het rustiger aan moet doen en dat het met de industrie ook in strak tempo de verkeerde kant op gaat. Hoe er ook naar deze combinatie van factoren gekeken wordt, daar valt niet veel positiefs van te maken.
-Omdat in de VS de inkomens niet of nauwelijks meer stijgen, begint In die bestedingen ook een duidelijk onderscheid te ontstaan tussen de 'moeten-kopen' (eten/drinken/brandstof) en 'kunnen-kopen' producten. De verkopen van de moeten-kopen producten blijven redelijk overeind, de problemen zitten in de kunnen-kopen categorieën.
-Die verdeling gaat op heel andere plaatsen voor problemen zorgen. Voor veel emerging markets is de export van kunnen-kopen producten een belangrijke bron van inkomsten. Hoe rustiger aan het gaat in hun afzetmarkten, hoe moeilijker die landen het gaan krijgen. Afzwakkende groei in de VS, in Japan en in de eurozone begint op nogal wat plaatsen in de wereld tamelijk onprettige gevolgen te krijgen.
dinsdag 28 juni 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten