dinsdag 21 juni 2011

-Na een paar dagen met koersdalingen hebben we gewoon recht op hogere koersen, dat lijkt vanmorgen tenminste de opstelling van handelaren/beleggers te zijn. De inhoud van de berichten wordt zeker niet positiever, maar wordt blijmoedig meer dan volledig genegeerd. En dus noteren de bekende indices wat hoger.

-Er kan bijvoorbeeld nagedacht worden over het gegeven dat het de verantwoordelijke autoriteiten in Europa maar niet lukt om een probleem op te lossen. In het grote Europese geheel stelt Griekenland niet zoveel voor, maar worden de problemen eerder groter dan kleiner. Alles en iedereen doet een duit in het zakje, men spreekt elkaar meer dan volledig tegen en tekenen van leiderschap zijn nauwelijks te vinden. En dan vindt men het nog vreemd dat het vertrouwen van het publiek en de financiƫle markten alsmaar verder onder druk komt te staan.

-Nog iets opmerkelijks blijft het blinde geloof dat blijft bestaan in de kredietwaardigheidsbeoordelaars. Dat zijn particuliere bedrijven die in het recente verleden nogal wat zaken volledig verkeerd gezien hebben, maar erg veel autoriteiten en beleggers blijven toch vertrouwen op, en handelen naar, de oordelen van die bedrijven. Beleggers en autoriteiten hebben zichzelf namelijk ooit opgelegd dat bepaalde oordelen automatisch vaste consequenties moeten krijgen. Maar die beleggers en autoriteiten kunnen toch ook stoppen met die automatismen en zelf gaan uitmaken wat ze gaan doen als ergens een bepaald oordeel over gegeven wordt? Het gaat toch om de eigen verantwoordelijkheid en niet om het afschuiven van die verantwoordelijkheid naar een particulier bedrijf. Het kan toch niet zo zijn dat verantwoordelijke autoriteiten hun handelings- en beleidsvrijheid vrijwillig en onnodig voor een (aanzienlijk) deel beperken met alle mogelijke gevolgen vandien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten