donderdag 23 juni 2011

- De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vandaag al net zo grauw als het weer. Langzaam maar zeker beginnen zelfs de als uberpositivo's bekend staande handelaren/beleggers stil te staan bij het idee dat er heel misschien wel eens minder prettige tijden aankomen.

- Gisteren was er in de VS het korte rentebesluit van het FOMC met de daar bijhorende teksten over de Amerikaanse economie. Korte samenvatting: het gaat niet lekker. De groei zwakt voorlopig af, er wordt voorlopig geen enkele eerder genomen maatregel teruggedraaid en als het nodig mocht zijn gaat er weer iets nieuws bedacht worden. En u weet ook allang dat de Federal Reserve altijd echt de positiefst mogelijke draai aan de economische ontwikkelingen probeert te geven. Als de Fed dan niet verder durft te gaan dan het bovenstaande, dan kunt u zelf wel bedenken hoe die economie er werkelijk voorstaat.

- Niet mis te verstane bevestigingen daarvan zijn de ontwikkelingen op de vastgoedmarkten. Op deze plaats gaat het vaak over de gebeurtenissen op de huizenmarkten, maar op de markten voor commercieel vastgoed (winkels, kantoren en bedrijventerreinen) gaat het zo mogelijk nog slechter dan op de huizenmarkten. In het commerciƫle vastgoed is sprake van toenemende leegstanden en prijshalveringen ten opzichte van een paar jaar geleden. Het kan niet anders of daar worden ook forse verliezen geleden, maar om mysterieuze redenen is er geen enkele van de betrokken partijen die daar ook maar enige informatie over geeft. Dat betekent natuurlijk wel dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de realiteit op de grond een (behoorlijk) andere is dan die de Fed ons presenteert.

- Gisteren al de winstwaarschuwing van Philips. En er waren nogal wat dwaallichtjes die verrast waren. Afzwakkende economische groei, overal alleen maar verhalen over problemen en ander gedoe en dan toch nog verrast zijn over een winstwaarschuwing. In welke wereld leef je dan? Pak maar een velletje papier en een pen en ga maar turven. Philips was al niet het eerste bedrijf dat waarschuwde, maar er gaan er nog een heleboel bijkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten