maandag 20 juni 2011

- Na de uitkomsten van het beraad van de Europese ministers van financiën over Griekenland zal het niemand verbazen dat de stemming op de financiële markten niet best is. Op de bekende Europese aandelenmarkten staan er bijna alleen maar minnetjes met omzetten die overigens niet veel voorstellen. In rente-land krijgen de koersen van de obligaties van de 'probleemlanden' trouwens wel harde klappen.

- Die uitkomsten van dat beraad waren immers buitengewoon teleurstellend. De bal is naar de Grieken gegooid en pas als die hun deel van de afspraken ook echt nakomen, gaan de Europeanen weer wat geld overmaken. En in de tussentijd gaat er gewerkt worden aan een volgend plan om Griekenland extra steun te verlenen. In dat plan gaat dan ook een rol weggelegd worden voor de particuliere sector die op vrijwillige basis daaraan mag gaan meewerken. Maar nog steeds houden de hotemetoten vol dat Griekenland een liquiditeitsprobleem heeft en wordt keihard ontkend/genegeerd dat het een solvabiliteitsprobleem is.

- Elders in de wereld worden de economische vooruitzichten ook minder prettig. Het IMF erkent dat de groei in verschillende belangrijke landen wat onder druk is komen te staan. Men rekent er wel op dat er verderop in het jaar een zeker herstel kan optreden, maar waarschuwt toch nog maar een keer voor alle risico's die roet in het eten kunnen gooien.

- Een van de landen waar het minder goed gaat dan een paar maanden geleden gehoopt werd, is natuurlijk Japan. De gevolgen van de tsunami beginnen alsmaar duidelijker te worden, zijn groot en gaan nog lang een negatieve uitwerking op alles hebben.

- Ook met betrekking tot de VS worden de groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld. Geen dag te vroeg als gekeken wordt naar de uitkomsten van de laatste Gallup-enquete met betrekking tot de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Gallup ziet wel dat het iets beter gaat dan even geleden (seizoenseffect), maar stelt dat er in vergelijking met een jaar geleden nauwelijks verbetering zichtbaar is. En het is heel simpel: als het niet beter gaat op de arbeidsmarkt kan er geen sprake zijn van een blijvend economisch herstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten