dinsdag 7 juni 2011

- Het is vanmorgen tamelijk rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af met omzetten die niet bijzonder zijn. Net als eerdere dagen zijn er voldoende berichten, maar zijn handelaren/beleggers weer meer dan bereid om de andere kant op te kijken.

- Een dag zonder nieuwe verschillen van mening is een dag niet geleefd. Dat lijkt tenminste de houding van de Europese verantwoordelijke autoriteiten te zijn. Vandaag gaat het over de uitkomsten van de Europese stress testen van de financiële instellingen. De details doen er niet zoveel toe, het gegeven dat er gezeur over is, doet natuurlijk maar één ding: het vertrouwen in een goede afloop van schuldencrisis wordt verder ondermijnd. Dat de Amerikaanse minister van financiën allerlei ambtgenoten waarschuwt het toezicht niet heel anders te doen dan in de VS gaat gebeuren, is ook een aardige indicatie van hoe goed er samengewerkt wordt.

- Eén van grootste pijnpunten in veel economieën is de stand van zaken op de huizenmarkten. Gisteren werd er in de VS een rapport gepubliceerd waarin één en ander nog eens op een rijtje werd gezet. Niets nieuws onder de zon; arbeidsmarkt, loonontwikkeling, opstelling van de banken, optreden van de overheid, leegstand, het is geen prettig beeld. En denk nou niet dat het in Nederland anders is, hier speelt precies hetzelfde.

- In de VS was er ook nieuws uit het midden- en kleinbedrijf. Daar worden op dit moment nauwelijks mensen aangenomen, vooral omdat er getwijfeld wordt over de afzetverwachtingen. U mag zelf bedenken wat dit bijvoorbeeld betekent voor de huizenmarkt.

- In Nederland kwam Ahold met de kwartaalresultaten. In de VS gaat het duidelijk beter, maar in Nederland komen de resultaten langzaam onder druk te staan. Ahold kan de hogere inkoopkosten niet goed doorberekenen in de winkelprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten