- Vanmorgen zijn de Europese handelaren/beleggers zich waarschijnlijk aan het afvragen wat ze gisteren nou eigenlijk dachten. Veel minnetjes dus, met omzetten die maar weinig voorstellen. De inhoud van de berichten is vandaag niet anders dan die van eerdere dagen. Lees: niet goed.
- Griekenland blijft natuurlijk in het middelpunt van de belangstelling staan. Het ene bericht na het andere, en allemaal even zinloos en onnodig. Allemaal volkomen doorzichtige opzetjes voor de verschillende publieke tribunes. Niet naar kijken en niet lezen. Rustig wachten tot de avond van de 20e juni als er persberichten beschikbaar komen over de bijeenkomst van de ministers uit de eurozone over het onderwerp Griekenland.
- Ook de kredietwaardigheidbeoordelaars blijven stug falen. Vanmorgen het bericht over een mogelijke neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid van een paar Franse banken. Dat had ook wel een paar jaar eerder gekund. De banken worden immers al tijdenlang zwaar gepamperd. Denk aan het gratis geld van de ECB, denk aan accountants die al jaren verplicht op vakantie zijn, denk aan het volstrekt onvoldoende reserveren voor toekomstige verliezen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
- Dat laat onverlet dat de bazen van de banken die volledig afhankelijk zijn van de diverse maatregelen die overal genomen zijn, zichzelf natuurlijk wel mega-
salarisstijgingen hebben toegekend. En waarom ook niet? Wie doet ze wat? Ze hebben de toezichthouders en verantwoordelijke autoriteiten aan een touwtje. Maar in goed Nederlands uitgedrukt, krijgt het grote publiek een dikke vinger.
- Voor de rest blijft het economische nieuws uit de VS slecht. Behalve voor de brillenmannen natuurlijk, want in hun wondere wereld is minder slecht dan gevreesd gewoon goed. En zo konden de laatste cijfers over de detailhandelsverkopen keurig gepimpt worden.
- Er is echter ook uitgesproken goed nieuws. Het einde van de biobrandstof is een stuk dichterbij gekomen. Het al werkelijk krankzinnig domme idee om voedsel in de tank te stoppen was ook nog eens afhankelijk van forse subsidies. Voor alle duidelijkheid: we betalen dus belasting om een groot deel van de wereldbevolking te verarmen. Maar in de VS gaan nu stemmen op om een einde te maken aan die subsidies en dat gaat hopelijk ook het einde zijn van de biobrandstof. En dus het begin van lagere prijzen voor voedsel.
woensdag 15 juni 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten