maandag 27 juni 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten heerst vanmorgen een afwachtende stemming. Op heel specifieke berichten (denk aan de winstwaarschuwing van Akzo Nobel) wordt nog wel gereageerd, maar voor de rest wordt er vooral gewacht op de berichten die uit Griekenland (gaan) komen. Omzetten en koersbewegingen stellen dus niet zoveel voor.

- Griekenland dus. In het Griekse parlement moet een besluit genomen worden over de voorgestelde bezuinigingsplannen. Worden de voorstellen geaccepteerd, dan krijgt Griekenland weer wat buitenlands geld, worden de voorstellen afgewezen, dan wordt de nabije toekomst een stuk onzekerder.

- Een ander verhaal met betrekking tot Griekenland betreft het volgende steunplan waar aan gewerkt wordt. Een onderdeel daarvan is een mogelijke bijdrage van de particuliere sector (lees: banken). Nu komen er berichten uit Frankrijk dat er een soort overeenkomst is gesloten waarbij de banken beloofd hebben een bijdrage te gaan leveren. In principe is dat goed nieuws. De grote vraag is echter wat de kredietwaardigheidsbeoordelaars hiervan vinden. Die spelen namelijk een cruciale rol in iedere reddingsoperatie. Hoe er ook naar welk plan dan ook gekeken wordt en wat er ook gebeurd, woorden als 'credit event' en 'default' mogen in de beoordeling ervan op geen enkele manier gebruikt worden. Want als die wel vallen, hebben allerlei partijen zichzelf opgelegd grootschalig Griekse leningen te gaan verkopen.

- Vrijdagmiddag waren er weer cijfers over de Amerikaanse economie. Op papier groeide die economie gedurende het eerste kwartaal met 1,9%. De realiteit is helaas minder prettig. Zo speelde een stijging van de voorraden een belangrijke rol en werd er gerekend met een wel erg lage inflatie. Hoe lager de inflatie, hoe hoger de reƫle groei immers uitvalt.

- Voor de rest wordt er natuurlijk op allerlei plaatsen nagedacht hoe voorkomen moet/kan worden dat er nog eens een bankencrisis kan losbarsten. (Veel) meer eigen vermogen voor de banken is een voor de hand liggende oplossing. Dan komen die banken minder snel in grote problemen als er verliezen genomen moeten worden. Uiteraard hebben die banken hier helemaal geen trek in, want als er problemen ontstaan, worden ze toch wel gered. En zolang alles en iedereen zich laat gijzelen door de bankmannetjes gaat ieder plan over dat eigen vermogen de prullenbak in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten