vrijdag 24 juni 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er na een paar mindere dagen weer helemaal in. Over een breed front hogere noteringen dus, met omzetten die best aardig zijn. Nieuws is er meer dan voldoende en de inhoud daarvan kent een duidelijke tweedeling: alles wat met harde feiten te maken heeft, valt zwaar tegen, alles wat met uitspraken en plannetjes te maken heeft, kan positief geïnterpreteerd worden. Dan begrijpt u wel waar die hogere koersen vandaan komen.

- Eén van de bovengenoemde plannen betreft Griekenland en het gaat over het pakket bezuinigingen in ruil voor financiële steun. Alle hotemetoten geloven er heilig in. Nu alleen het Griekse parlement nog. Pas als het parlement met die (tamelijk draconische) plannen akkoord gaat, gaat die beloofde steun ook echt gegeven worden. Dus in brillenland wordt er alvast gejuicht voor er gescoord is.

- Nog zo'n uitspraak kwam er uit China waar de premier beweerde dat de inflatie onder controle is. En alles met een bril gelooft dat ook. Er is helemaal nergens in China ook maar het begin van een bevestiging van die uitspraak te vinden, maar als die man het zegt, zal het wel waar zijn. Of zoiets. Hier wordt de overwinning al gevierd voordat de wedstrijd begonnen is.

- Het bericht van de dag heeft betrekking op olie. Om volstrekt onbegrijpelijke redenen gaat het internationale energie agentschap voor ongeveer de 3e keer in 40 jaar olie uit de internationale reserves op de oliemarkten verkopen. Wat is er dan wel niet aan de hand? Voor welk probleem is dit een oplossing? Het verhaal dat verteld wordt is dat door de gebeurtenissen in Libië de oliemarkten in problemen kunnen komen. Feit is alleen dat de olieprijzen de afgelopen weken al behoorlijk gedaald zijn. Een ander feit is dat de hoeveelheden die verkocht gaan worden zo klein zijn dat die maximaal een paar dagen voor lagere prijzen kunnen zorgen. Het begint er sterk op te lijken dat ook de olie-hotemetoten de weg behoorlijk aan het kwijtraken zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten