vrijdag 10 juni 2011

- Er wordt op de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen vooral naar elkaar gekeken. En dus gebeurt er maar weinig. Omzetten en koersbewegingen stellen niet veel voor. Meer minnetjes dan plusjes, maar dat is echt alles. Nieuws is er zoals gebruikelijk genoeg, wat ontbreekt is de bereidheid om er iets mee te doen.

- Hoofdrolspeler van de dag is ECB-president Trichet. Dat korte rentebesluit plus bijbehorende teksten was allemaal voorspelbaar. Dan is er de situatie Griekenland die per dag onprettiger wordt en waar Trichet uiteraard een belangrijke rol in speelt. Zijn categorische weigering om de Europese banken te betrekken bij het oplossen van de ontstane problemen, is die problemen nadrukkelijk aan het verscherpen.

- Belangrijkste argument om dat niet te doen is dat als het wel gebeurt de hel kan losbreken, de financiële markten helemaal de weg gaan kwijtraken, er een megacrisis kan losbarsten en beleggers heel lang niet meer naar Europese leningen gaan kijken. Tenminste dat is wat de bankmannetjes voorspellen en Jean-Claude durft het daar niet mee oneens te zijn.

- En dus is het de allerhoogste tijd om opnieuw naar IJsland te kijken, een land waar nog geen drie jaar geleden de obligatiebezitters (terecht) echt zwaar te grazen zijn genomen. Wat is er aan de hand? Nou, de IJslandse regering heeft een obligatielening uitgeschreven en daar is gewoon lekker veel buitenlandse belangstelling voor. En wat voorspellen de bankmannetjes en Jean-Claude ook al weer als er iets geëist wordt van de obligatiebezitters? Wanneer gaan we nou gewoon met z'n allen helemaal ophouden met het zelfs maar luisteren naar die bankmannetjes?

- Ander nieuws had betrekking op het Amerikaanse tekort op de handelsbalans. Bij de roze brillen gingen de kurken eraf, want het tekort was kleiner geworden. Goed nieuws dus. U moet zelf maar eens kijken hoe groot het dan nog wel is en dan bedenken wat daar goed aan is. Misschien kunnen we het ook anders formuleren: als dit goed nieuws is, wat moet er dan wel niet gebeuren voordat iets slecht nieuws genoemd wordt?

1 opmerking:

  1. Ik denk dat Trichet geen zin heeft om nog vlak voor zijn pensioen een gok te nemen en de banken te vragen Griekse schulden af te boeken. Ik ben zelf trouwens geen groot voorstander van afboeken van schulden; ik vind het een beetje een lompe oplossing. Ik denk dat Europa werk moet gaan maken van de "Euro Bond" en de rijen moet sluiten, zodat de rente op die Europese obligatie een redelijk niveau bereikt en de Griekse schuldenlast minder zwaar wordt. Een en ander dient natuurlijk wel onder scherp toezicht van een onafhankelijk Europees orgaan te gebeuren. Als we daar in Europa niet toe in staat zijn, is het Europese project een wassen neus. De Grieken betalen nu zo'n 15% op hun staatsleningen, en dat percentage zal nog wel hoger worden ook. Nederland en Duitsland betalen daarentegen rentes in de orde van 2%. Ik vind dat geen voorbeeld van Europese eenheid...

    Damir

    BeantwoordenVerwijderen