donderdag 9 juni 2011

- Het gaat weer een lange dag worden op de bekende Europese aandelenmarkten. Het willens en weten negeren van de strekking van ongeveer alle berichten maakt dat de omzetten en koersbewegingen (in ieder geval voorlopig) weer helemaal niets voorstellen. De indices bewegen wat rondom de slotstanden van gisteren.

- Wat wordt er dan bijvoorbeeld genegeerd? Nou, de inhoud van het Beige Book bijvoorbeeld dat gisteravond bekendgemaakt is. B en B, te W. was er een dag eerder al op vooruitgelopen, maar alleen met minstens twee roze zonnebrillen voor je ogen en een serie happy pills in je maag kon je daar met veel moeite nog wat positiefs uit opmaken.

- Los daarvan wordt er in de VS weer gedacht aan een volgende maatregel om de economie te stimuleren. Dit keer is het de bedoeling om belastingen op arbeid te gaan verlagen. En waarom ook niet; het begrotingstekort is toch al meer dan 10% van het nationaal inkomen. Dat die megatekorten de afgelopen 2,5 jaar maar weinig positiefs hebben opgeleverd, is niet meer dan vervelend detail.

- Iets anders dan? De laatste cijfers uit Japan bijvoorbeeld: dikke economische krimp. Volkomen voorspelbaar natuurlijk na die tsunami in maart. Maar kunnen we ook iets zeggen over de toekomst? Dat kan, want er zijn rantsoeneringen in de stroomvoorziening op komst. Wat denkt u dan? Dat het binnenkort beter gaat?

- Al dit soort berichten wijzen maar op één ding: afzwakkende groei. En afzwakkende economische groei is niet goed voor de resultaten van het beursgenoteerde bedrijfsleven (understatement van de dag). Wat dat hoort te betekenen voor de koersontwikkelingen mag u zelf bedenken. Ons advies? Maak het niet ingewikkelder dan nodig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten