maandag 6 juni 2011

- Het wil vanmorgen niet echt lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Veel kleine minnetjes met omzetten die ongeveer niets voorstellen. Berichten om iets mee te doen, zijn er meer dan voldoende, maar de bereidheid om dat ook te doen is voor de zoveelste keer ongeveer nul. En zo wordt de kloof tussen de perceptie van de realiteit en de realiteit zelf alsmaar breder en dieper.

- Even wat realiteit dan maar. Te beginnen in de VS waar afgelopen vrijdag tamelijk slechte cijfers met betrekking tot de arbeidsmarkt werden bekendgemaakt. Het ging dan niet eens alleen om het aantal nieuwe banen, maar ook over de loonontwikkeling, over de jeugdwerkloosheid, over de duur van de werkloosheid en over nog wat dingetjes. Rode draad: allemaal behoorlijk tegenvallend. En dat is dus inclusief alles wat er in de VS de afgelopen jaren gedaan is om het tij te keren. Oftewel; de particuliere sector toont in essentie geen enkel teken van herstel.

- Nog wat realiteit. Denk aan de financiƫle 'redding' van Griekenland. We zijn weer twee nieuwe plannen rijker plus nog wat meer begripsverwarring en grotere verschillen van mening tussen belangrijke spelers. Klinkt dat als goed nieuws en een mogelijke oplossing. Waar u even op moet gaan letten is de toenemende bereidheid van politici om de banken te grazen te gaan nemen.

- Ook op andere plaatsen draait de wereld gewoon door. Sta even stil bij berichten over serieuze droogte in belangrijke graangebieden. Dat betekent natuurlijk op de eerste plaats hogere prijzen. In de rijke landen is dat voorlopig niet veel erger dan onprettig, in veel emerging markets is dat tamelijk desastreus.

- En in Nederland probeert Nout W. te A. lessen te leren uit het verleden. De toezichthouders hadden sneller moeten optreden toen het misging. Klinkt goed, maar de realiteit is natuurlijk dat de toezichthouders hadden moeten voorkomen dat het misging. Vooral daar is grootschalig gefaald. De essentie van toezicht is dingen voorkomen, niet opruimen als het misgaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten