dinsdag 14 juni 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen behoorlijk in. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die niet veel voorstellen. De beschikbaar gekomen berichten geven overigens geen enkele aanleiding voor welk enthousiasme dan ook. Waarschijnlijk denken handelaren dat er na een paar dagen met koersdalingen een soort recht op hogere koersen ontstaat.

- Veel 'gedoe' over Griekenland natuurlijk. We moeten wachten op volgende week zondag als de ministers uit de eurozone bij elkaar komen om beslissingen te nemen. Bedenk wel de hele tijd dat de problemen van nu in essentie niet gaan over Griekenland, maar over het proces van Europese eenwording wat al meer dan 50 jaar aan de gang is. Er gaat echt geen besluit genomen worden wat dat proces in gevaar gaat brengen. Griekenland gaat 'gered' worden, de vraag is alleen welke partij welke bijdrage gaat leveren. En dan gaat er natuurlijk ook gekeken worden naar de particuliere sector die tot nu toe om volstrekt onbegrijpelijke redenen volledig uit de wind wordt gehouden.

- Let daarvoor maar eens op wat er aan het gebeuren is met Endemol. Bij dat bedrijf zijn de resultaten niet voldoende om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen en wordt er gesproken over het herstructureren van de financiƫle positie. Welke vorm dat gaat krijgen is nog (lang) niet zeker, maar de banken zijn er nauw bij betrokken en gaan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een duidelijke bijdrage leveren.

- Grote vraag is dus: waarom kunnen de banken bij particuliere bedrijven wel een bijdrage leveren aan een herstelproces en is dat onbespreekbaar als het gaat over landen?

- In de tussentijd blijven handelaren/beleggers zichzelf met betrekking tot het Amerikaanse herstel ook een rad voor ogen draaien. Het begrotingstekort blijft daar torenhoog en alles en iedereen blijft doen alsof dat niet uitmaakt. In de VS geeft de regering 60% meer uit dan er binnenkomt en bedraagt het begrotingstekort ongeveer 10% van het nationale inkomen. En wat levert die 'total madness' op? Een groei van ongeveer 2%. En dan blijven volhouden dat het binnenkort beter gaat. Je moet er maar opkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten