woensdag 8 juni 2011

- Het is voorlopig een tamelijk sombere dag op de bekende Europese aandelenmarkten. Bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die weinig bijzonder zijn. Nieuws is er voldoende, maar er wordt maar op één onderwerp gereageerd; de uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke gisteravond in de VS.

- Die uitspraken hadden betrekking op de recente ontwikkelingen in de Amerikaanse economie en waren weinig opgewekt. Om het eens voorzichtig te formuleren. Opvallend was dat Bernanke duidelijk maakte dat die economie volgens hem niet zonder allerlei steunmaatregelen kan. Oftewel; er wordt de komende tijd helemaal niets teruggedraaid van alle maatregelen die ondertussen genomen zijn.

- De realiteit is helaas nog extreem veel somberder, want wat hebben al die maatregelen de afgelopen 2,5 jaar nou eigenlijk opgeleverd. Behalve een zeker herstel van de economische groei zijn de spaarders op de pijnbank gelegd, wordt de pensioenproblematiek per dag groter, gaat het op de huizenmarkten van kwaad naar erger, zwijgen we maar even over de voedsel- en energieprijsstijgingen en hebben we het ook maar niet over de Europese schuldencrisis. Kortom, zijn de problemen vooral toegenomen.

- En wat doet iedere verstandige volwassene als een bepaald plan 2x niet gewerkt heeft? Die bedenkt wat anders natuurlijk. Maar wat doen onze verantwoordelijke autoriteiten als een bepaald plan elke keer meer problemen oplevert dan oplost? Die doen het dan gewoon nog een keer over.

- In de eurozone werd gisteren voor de zoveelste keer duidelijk dat ongeveer nergens de bereidheid bestaat om de ontstane problemen serieus aan te pakken. Verschillende landen hebben namelijk plannen moeten inleveren hoe men denkt te gaan voldoen aan allerlei afspraken die in Europees verband gemaakt zijn. Rode draad: die plannen waren zo lachwekkend dat de Europese Commissie zich geroepen voelde om daar publiekelijk commentaar op te geven. Oftewel: reken de komende tijd maar niet op iets wat lijkt op een oplossing van welk probleem dan ook, maar reken de komende tijd maar wel op veel meer problemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten