woensdag 20 april 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen best in. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die overigens weinig bijzonder zijn. De beschikbaar gekomen berichten zien er in nogal wat gevallen ogenschijnlijk best aardig uit en dan weet u het wel.

-We schrijven niet voor niets 'ogenschijnlijk'. Kijk eens naar de laatste cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt: een plusje in vergelijking met een maand eerder. Positief toch? Het is echter nog steeds niet verboden om te letten op het traditionele seizoenspatroon, het is ook nog steeds niet verboden om te kijken naar de cijfers van een jaar geleden en het is al helemaal niet verboden om even stil te staan bij het grote beeld van de Amerikaanse huizenmarkt en te bedenken dat het daar de afgelopen 50 jaar !!! nog niet zo slecht is gegaan. Maar goed, in vergelijking met een maand geleden staat er een plusje. Hoera, hoera, hoera.

-Nog meer ogenschijnlijk. Nu over de resultaten van de bedrijven. Wat begint de rode draad te worden? Bedrijven die aan bedrijven leveren doen het beter dan bedrijven die afhankelijk zijn van consumentenmarkten. Beter he, dat is niet hetzelfde als goed. Het regent winstdalingen, ook bij de bedrijven die leveren aan andere bedrijven. Maar nog steeds lijkt het erop alsof het bedrijfsleven blijft inzetten op een doorzettend economisch herstel. Als echter naar de houding van de consumenten in veel landen gekeken wordt, dan is het de vraag of dat bedrijfsleven niet (veel) te optimistisch is.

-Die consumenten worden immers geconfronteerd met dalende huizenprijzen, nauwelijks verbeterende arbeidsmarkten, hogere prijzen voor belangrijke produkten en lonen die niet lekker stijgen. Die consumenten worden dus, en begrijpelijk, voorzichtiger. Voor de bedrijven is het te hopen dat die consumenten snel weer gaan doen alsof er niets aan de hand is, want anders moeten er wat dingetjes neerwaarts bijgesteld gaan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten