maandag 4 april 2011

-Het is weer een zo'n morgen dat handelaren/beleggers geen enkel initiatief willen nemen. Omzetten en koersbewegingen stellen niets voor. Nieuws om iets mee te doen is er genoeg, maar dat moet je ook willen.

-Afgelopen vrijdag in de VS cijfers over de arbeidsmarkt die in de ogen van de roze brillen behoorlijk goed waren. Dat die brillen niet verder keken dan de eerste regel van het persbericht is geen nieuws. Maar er kan bijvoorbeeld ook gekeken worden naar de ontwikkeling van de lonen, een erg belangrijke kengetal. Nou, die lonen stijgen dus niet meer. En dat terwijl de prijzen in de VS wel degelijk stijgen, en langzaam sneller. Het onvermijdelijke resultaat voor alle Amerikanen: koopkrachtverlies.

-Als dat nou het enige minpunt was, maar ook de huizenprijzen dalen, er wordt bij de lokale en regionale overheden zwaar bezuinigd en met de pensioenen gaat het ook de verkeerde kant op. Oftewel, de Amerikaanse consumenten krijgen het per dag moeilijker. Dan denken dat diezelfde consumenten lekker gaan consumeren is jezelf ongelofelijk voor de gek houden. De groei van de Amerikaanse economie kan echt maar een kant op: omlaag.

-In de eurozone is het beeld met betrekking tot de consumenten niet veel positiever. Ook daar bezuinigingen, problemen met pensioenen, dalingen van de huizenprijzen en lonen die zeker niet lekker stijgen. You do the math.

-Daar staat tegenover dat het in het bedrijfsleven op veel plaatsen in de wereld een stuk beter gaat. Tijdig reorganiseren, bezuinigen, automatiseren en produktie verplaatsen naar andere landen heeft de resultaten goed gedaan. Maar dat het goed kan blijven gaan met bedrijven als de consumenten het alsmaar moeilijker krijgen, is niet te verwachten. En wat gaan bedrijven dan doen om de resultaten te ondersteunen? Elkaar overnemen, fuseren, onderdelen afstoten etc. etc. Reken maar op heel fusie- en overnameberichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten