maandag 11 april 2011

-Het lijkt er op alsof handelaren/beleggers met hun hoofd meer bij het mooie weer dan bij de beurzen zijn. Er gebeurt meer dan niets, maar daar is ook alles mee gezegd. Omzetten en koersbewegingen stellen (voorlopig) niets voor en de bekende indices bewegen een beetje rondom de slotstanden van afgelopen vrijdag. Nieuws is er overigens ook niet zoveel.

-In IJsland heeft de bevolking nadrukkelijk laten weten geen enkele boodschap te hebben aan de Icesave-terugbetalingsregeling. Goed nieuws. Waarom zou de bevolking zich grootschalig laten verarmen vanwege de stommiteiten van allerlei hotemetoten. Hopelijk gaat er in landen als Ierland, Griekenland en Portugal iets vergelijkbaars gebeuren. Herstructurering van de schulden is met afstand de beste oplossing om uit de ontstane problemen te komen, grootschalige verarming om obligatiebezitters te helpen is dat niet. .

-En als u wilt weten hoe die problemen hebben kunnen ontstaan, lees dan het interview met de oude AFM-topman Hans Hoogervorst dit weekend in het FD. Korte samenvatting: alles wat toezichthouders was, is jarenlang buitengewoon goed van vertrouwen geweest ten aanzien van de financiële sector. Hard optreden, nee zeggen, eisen stellen en al wat dies meer zij, het stond allemaal heel erg laag op de prioriteitenlijst.

-Het nieuws uit China geeft te denken. Daar is een tekort op de handelsbalans ontstaan. Dat heeft niets te maken met de export die lekker doorstijgt, maar alles met de veel duurder wordende importen. Met de inflatie in China kan het maar één kant op: omhoog, en dik. De loon-prijsspiraal is daar echt op gang gekomen.

-Voor de rest barst vandaag/morgen in de VS het eerste kwartaalresultatenseizoen los. Maar eens goed opletten in hoeverre bezuinigingen, herstructureringen etc. een rol spelen in die resultaten. Op de kleintjes letten is op micro-niveau heel verstandig, maar op macro-niveau een dikke min. Blijf dat in gedachten houden bij uw lange termijn verwachtingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten