dinsdag 19 april 2011

Beurscommentaar Kees de Kort

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen de rust weer een heel eind teruggekeerd. Nieuws is er meer dan voldoende, maar zoals veel vaker is de bereidheid om er de juiste conclusies uit te trekken minder dan minimaal. Meer plusjes dan minnetjes zijn dan het resultaat.

- Gisteren waren alle pennenlikkers en aandelenmannetjes helemaal hyper over het bericht dat de Amerikaanse kredietwaardigheid misschien naar beneden bijgesteld gaat worden. Als daar nog van geschrokken wordt, zegt dat overigens primair iets over de totale incompetentie van de personen die schrikken en helemaal niets over het bericht zelf. Het is ook geen toeval dat er in obligatieland totaal niet op gereageerd werd.

- Als die kredietbeoordelaars nog maar ergens een milligram integriteit over hadden gehad, was dit natuurlijk al veel en veel eerder gebeurd. Waar er met betrekking tot de Zuid-Europese landen de ene na de andere neerwaartse bijstelling wordt gepubliceerd, en terecht, heeft men de ogen met betrekking tot de ontwikkelingen in de VS heel erg lang heel erg dicht gehouden. De langere en korte termijn financiƫle problemen waar de VS mee geconfronteerd worden zijn zeker zo groot als die in een aantal Europese landen.

- Nu is het wel zo dat ook de obligatiebeleggers maar niet willen accepteren wat er in de VS aan de hand is. Kijk daarvoor alleen maar even naar de verschillen in de lange rente. Waar de Europese landen wat betreft de vereiste rentevoeten keihard worden aangepakt, blijft de rente in de VS erg laag.

- Tot slot nog even wat kanttekeningen bij het 'roze brillen'-herstelverhaal. Even naar de Europese autoverkopen kijken, lieve jongens. Het gaat allemaal zo lekker dat die verkopen aan het afnemen zijn. En er kan ook gekeken worden naar de resultaten van de bedrijven die tot nu toe gepubliceerd zijn. Daar worden toch iets teveel winstdalingen gepubliceerd. Met name van de bedrijven die het van de consumenten moeten hebben, wil het nog wel eens tegenzitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten