vrijdag 15 april 2011

-Het is opnieuw een heel rustige morgen op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor en richtinggevend nieuws is er ook bijna niet. Er wordt wat gedanst rondom de slotstanden van gisteren.

-De afgelopen uren zijn er nogal wat cijfers uit China beschikbaar gekomen. De grote vraag met betrekking tot cijfers uit China is altijd de geloofwaardigheid ervan. Zo was er het bericht dat de huizenprijzen in Peking in een heel korte tijd met meer dan 20% zijn gedaald. En dat kan natuurlijk gewoon niet waar zijn. Misschien zijn er een paar gedwongen verkopen geweest tegen duidelijk lagere prijzen, maar veel erger kan het niet zijn. Het tegenovergestelde is er waarschijnlijk aan de hand met de inflatie die hoger is dan de officiƫle cijfers ons willen laten geloven. Waar komen anders die torenhoge loonsverhogingen vandaan?

-In de VS werden gisteren een paar kleine tegenvallertjes gepubliceerd. Er werden meer mensen ontslagen dan verwacht en de inflatie loopt ook verder op, Niet dramatisch allemaal, maar geen ondersteuning van het herstelverhaal.

-In de eurozone blijven de monetaire autoriteiten tegen beter weten in volhouden dat de ontstane problemen in een aantal landen zonder herstructureringen van de uitstaande schulden opgelost kunnen worden. Helaas denken de financiƫle markten daar totaal anders over. Kijk daarvoor alleen maar naar de rendementen op allerlei staatsleningen. Die impliceren niets anders dan grote problemen in de toekomst.

-In Spanje wordt de truckendoos ook helemaal opengetrokken. Verschillende Spaanse banken hebben meer eigen vermogen nodig. Dat betekent dus nieuwe emissies van aandelen. Maar wie gaat die aandelen kopen? Heel simpel: het Spaanse reddingsfonds voor de banken. En dan gaan roepen dat er een probleem is opgelost. En dan ook nog denken dat het vertrouwen in een goede afloop toegenomen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten