maandag 18 april 2011

-Het wil vanmorgen niet echt lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Veel wat lagere noteringen met omzetten die weinig voorstellen. Misschien dat de laatste berichten met betrekking tot de Europese schuldencrisis zelfs de aandelenmannetjes aan het denken gezet hebben.

-De verhalen over het herstructureren van schulden (lees: het nemen van verliezen) beginnen langzaam maar zeker iets dichterbij te komen. In hotemetotenland kent men maar een smaakje (= alles zo lang mogelijk vooruitschuiven), maar op de obligatiemarkten wordt daar toch anders over gedacht.

-Dit weekend waren er verkiezingen in Finland die in euro-hotemetotenland voor veel onrust gaan zorgen. De Finnen zijn traditioneel zeer loyale Europeanen, maar de grote winnaars van deze verkiezingen zijn de partijen die geen zin meer hebben om reddingsoperaties van Zuid-Europese landen te steunen. Aangezien nogal wat besluiten ten aanzien van reddingsoperaties unaniem genomen moeten worden, is de komst van potentiƫle dwarsliggers geen prettige ontwikkeling. Om het eens voorzichtig te formuleren.

-De wereldbank gooide dit weekend ook nog wat olie op het problemenvuur. De topman waarschuwde voor mogelijk erg sombere ontwikkelingen in vooral emerging markets als de voedsel- en brandstofprijzen blijven stijgen. Grootschalige verarming is dan onvermijdelijk en sociale en maatschappelijke onrust zijn dan niet ver weg. Sowieso geen fijn perspectief voor de lokale bevolkingen, maar ook de grote groepen 'smart asses' in de rijke landen die nog steeds denken dat die emerging markets de wereldeconomie op gang kunnen houden, kunnen hier maar beter even bij stilstaan.

-En dan waren er de kwartaalresultaten van Philips. De roze brillen concentreerden zich op de 'oplossing' die Philips heeft gevonden voor de tv-activiteiten en zijn voor de rest bezig met een struisvogel-imitatie-wedstrijd. De resultaten van Philips waren namelijk ook zonder het tv-gedoe niet best, om het eens voorzichtig te formuleren. Niet verrassend natuurlijk, want de consumenten doen het op veel plaatsen in de wereld even rustig aan. Als belegger kunt u daar ook maar beter rekening mee gaan houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten