woensdag 13 april 2011

-De bereidheid om de realiteit te negeren, is ook vanmorgen meer dan aanwezig. En dan hoef je ook nergens over na te denken. Zo simpel kan het leven van handelaren/beleggers zijn. Meer plusjes dan minnetjes zijn het resultaat met omzetten die overigens maar weinig voorstellen.

-Even wat realiteit uit de VS dan maar. Toch een belangrijke speler in de wereldeconomie. Wat dacht u van de laatste cijfers over het begrotingtekort? In 6 maanden is dat opgelopen naar ruim $ 800 mrd, wat neerkomt op meer dan 10% !! van het nationaal inkomen. Het kan ook iets anders gepresenteerd worden. Voor iedere $ 1.000 die de regering binnenkrijgt, worden er $ 1.800 uitgegeven. En dan zijn er ook nog mensen die denken dat het economische herstel in de VS kan doorzetten. Details over het grootschalig kopen van die leningen door de Fed (pyramidespel) laten we dan maar even achterwege, net zoals we maar niet al te veel aandacht geven besteden aan de gerichte poging van diezelfde Fed om de Amerikaanse spaarders definitief op de knieën te krijgen door de rente zo lang mogelijk zo laag mogelijk te houden.

-Die 11% is overigens vergelijkbaar met wat er bijvoorbeeld in Ierland en Griekenland aan het gebeuren is. Maar waar in die Europese landen hard gewerkt wordt om die tekorten
terug te brengen, is daar in de VS helemaal geen enkele sprake van.

-Andere details uit de recente Amerikaanse realiteit betreffen de zeer forse daling van het consumentenvertrouwen (denk aan de stagnerende loonontwikkeling en dalende huizenprijzen) en de uitkomsten van de laatste enquête uit het midden- en kleinbedrijf waar ook weinig vreugde uit spreekt.

-In Nederland kwam chipmachinemaker ASML met de resultaten over het eerste kwartaal. Korte samenvatting: helemaal goed, op een detail na. Van de orderportefeuille was meer verwacht. En dus is er wat twijfel ontstaan over de vraag hoe lang het nog heel goed kan gaan met ASML.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Kees, Ik neem aan dat je bedoelt dat voor iedere $1000 inkomsten er $1100 worden uitgegeven. Dat is namelijk 10%.

    Gr.,

    Ernst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neh, d'r staat dat dik 40% van de begroting geleend wordt. De begroting van de VS is (meer dan) 10% van GDP. Hiermee wordt het GDP cijfertje opgepompt terwijl het werkelijke GDP al jaren krimpt.

    BeantwoordenVerwijderen