dinsdag 5 april 2011

-Het wordt eentonig, maar het is vanmorgen opnieuw extreem rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. En net zo eentonig is dat er meer dan voldoende nieuws beschikbaar is gekomen waar iets mee gedaan kan worden, maar wat door alle handelaren/beleggers graag genegeerd wordt.

-Belangrijk in dat verband zijn de uitspraken die IMF-topman Strauss-Kahn gisteren heeft gedaan over het herstel van de wereldeconomie. Lees de voorpagina van de Wall Street Journal en huiver. En dan weten we ook nog dat Strauss-Kahn uit hoofde van zijn functie zo positief mogelijk probeert te zijn. De realiteit is dus nog een stuk somberder.

-Voor dat laatste hoeft alleen maar gekeken worden naar de uitkomsten van een studie van het IMF naar de fiscale situatie die in de VS ontstaan is en wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse jeugd nog iets van een financiƫle toekomst overhoudt. Korte samenvatting: die fiscale situatie is meer dan volledig uit de hand gelopen en alleen draconische maatregelen kunnen dat tij op langere termijn nog keren. En met draconisch bedoelt het IMF uitkeringsdalingen in de sociale zekerheid en de zorg van tegen de 20% terwijl tegelijk de belastingen ook met een procent of 20 verhoogd moeten worden. Of aan iedere andere getalscombinatie van hogere belastingen en lagere uitkeringen die op ruwweg 35 uitkomt. En die aanpassingen moeten ook nog eens blijvend zijn.

-Tot zover een indicatie van de omvang van de problemen. Hoe daar door de verantwoordelijke autoriteiten mee wordt omgegaan, is helaas een totaal, maar dan totaal ander verhaal. In die groep gaat het alleen maar om het handhaven van de status quo, om pappen en nathouden, om vooruitschuiven en om zo goed mogelijk struisvogels te imiteren. Wel een brandende ambitie hebben om ergens te baas van te worden, maar tegen de tijd dat het zover is alle verantwoordelijkheid voor welk onprettige bericht dan ook, zover mogelijk afschuiven. Onze voorspelling? Het gaat op veel plaatsen in de wereld financieel economisch nog een heel stuk onprettiger worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten