donderdag 14 april 2011

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten wil er vanmorgen niet inkomen. Opmerkelijk, want de beschikbaar gekomen berichten zijn zeker niet vervelender dan eerdere dagen. Blijkbaar heeft de lauwe reactie van de Amerikaanse beurzen op het Beige Book en de cijfers van JP Morgan wat handelaren/beleggers aan het denken gezet. Meer minnetjes dan plusjes met omzetten die op een paar uitzonderingen na, maar weinig voorstellen.

-Gisteren in de VS publiceerde de Fed het Beige Book, een overzicht over hoe de Amerikaanse economie zich ontwikkelt. Korte samenvatting: het gaat over een breed front wat beter, maar de bekende minpuntjes zijn nog steeds van toepassing. Onze (AFS) kanttekening: natuurlijk gaat het wat beter. Het begrotingstekort van dit jaar van meer dan $ 1.500 mrd (meer dan 10% van het nationale inkomen) zorgt echt wel voor wat economische activiteit.

-Grote vraag is wat er gaat gebeuren als de Amerikaanse regering eens gaat bezuinigen. Gisteren heeft de regering-Obama daar wat langere termijn plannen over bekend gemaakt. Een onderdeel daarvan was om in de komende 12 jaar $ 4.000 mrd minder te gaan uitgeven. Gaat de particuliere sector het stokje dan overnemen of gaat dat niet lukken?

-Het IMF deed gisteren ook een duit in het zakje met de publicatie van het Global Financial Stability Report. Het IMF stelt dat de gevolgen van de kredietcrisis wel zijn gecounterd, maar dat er nog nagenoeg niets is gebeurd aan de oorzaken van die crisis. In concreto stelt het IMF dat er vooral haast gemaakt moet worden met het terugbrengen van de uitstaande schuldenposities en met het versterken van de balansen van de banken. Ook moet er volgens het IMF een stuk harder gewerkt gaan worden aan het afboeken van allerlei zwaar overgewaardeerde bezittingen.

-En toen waren er de cijfers van zakenbank JP Morgan. De eerste regel van het persbericht was uiteraard helemaal okidoki. De realiteit was volkomen voorspelbaar, heel anders. De omzet was een stuk lager dan een jaar geleden, de operationele winst was ook dik lager dan een jaar geleden, maar JP Morgan reserveerde ook veel minder geld voor mogelijke verliezen op credit cards en andere bezittingen. En dus kon de winst een stuk hoger uitkomen. Maar JP Morgan en het IMF denken wel heel erg verschillend over de toekomstige waarde-ontwikkeling van allerlei bezittingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten