dinsdag 12 april 2011

-De berichten over volgende aardbevingen in Japan drukken vanmorgen zwaar op de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten. Veel wat lagere noteringen met omzetten die iets hoger zijn dan de afgelopen dagen op dit moment van de dag. Ander nieuws is er wel, maar de bereidheid om er iets mee te doen is minimaal.

-Gisteren werd de World Economic Outlook van het IMF gepubliceerd. De eerste alinea ging over de groei van de wereldeconomie en was tamelijk positief, de rest van het verhaal kende een heel ander karakter. Zo gaat het met de groei van de Emerging Markets echt een heel stuk beter dan met de groei van de Rijke Landen waar het blijft tegenzitten en noemde het IMF een behoorlijk aantal punten met problemen. Denk aan de arbeidsmarkt, denkt aan begrotingstekorten, denk aan financiƫle sector, denk aan de huizenprijzen en denk aan de prijzen van grondstoffen en voedsel. Oftewel: het gaat weer beter met de wereldeconomie, maar alle onderliggende problemen zijn er nog steeds en opgelost is er helemaal niets.

-In Japan worden de economische groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld. Volkomen begrijpelijk natuurlijk, de gevolgen van die aardbevingen zijn op allerlei terreinen gewoon erg groot. Japan is een rijk land dat goed georganiseerd is met allerlei andere pluspunten, dus op termijn gaat het echt wel goed komen, maar het korte termijn verhaal is een stuk minder prettig.

-In de VS worden vanmiddag de laatste cijfers over de ontwikkeling van het begrotingstekort en dat van de handelsbalans bekendgemaakt. Kijk daar eens naar en probeer dan te bedenken hoe goed het nou eigenlijk gaat met die Amerikaanse economie.

-Het eerste kwartaalresultatenseizoen is gisteren traditioneel van start gegaan met de cijfers van Alcoa. Met dank aan de stijgende grondstoffenprijzen is het bedrijf weer sterk winstgevend geworden. Minder goed dan gehoopt was de ontwikkeling van de omzet. En dat gaat het grote verhaal van de komende weken worden. Hoe gaat de omzet zich ontwikkelen? Nemen de consumenten het stokje over of blijven die het rustig aan doen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten