donderdag 28 april 2011

-Net als gisteren is er stroom van berichten bekend geworden, maar durven handelaren/beleggers niet goed een richting te kiezen. Er staan nog wel meer plusjes dan minnetjes maar daar blijft het wel bij. De indices noteren iets hoger dan de slotstanden van gisteren.

-Gisteren was er het eerste 'nieuwe' media-optreden van Fed-voorzitter Ben Bernanke. Inhoudelijk was het allemaal meer van hetzelfde. Het echt opmerkelijke is dat de Fed nog steeds geen enkel, zelfs geen ministapje terug wil zetten. Alle maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn, blijven onverminderd van kracht. Enige mogelijk conclusie: blijkbaar heeft de Fed er geen enkel vertrouwen in dat de Amerikaanse economie het zonder al die bijzondere maatregelen kan. Dat zou de beleggers toch zwaar te denken moeten geven.

-In Nederland publiceerde DNB gisteren het halfjaarlijkse financiële stabiliteitsrapport. Korte samenvatting: de financiële sector blijft kwetsbaar. Met dank aan de Europese schuldencrisis, aan de situatie op de vastgoedmarkten en aan de mogelijke inflatie. De buffers moeten snel en behoorlijk verhoogd worden. En bedenk bovendien altijd dat de hotemetoten de bestaande situatie zo prettig mogelijk proberen te omschrijven. De ervaring heeft geleerd dat de realiteit dan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk een stuk somberder is (zie ook boven).

-Meer DNB, nu over de opvolging van Nout Wellink, De vuile benoemingswas is op tafel terecht gekomen. Het is in sommige gevallen (als de berichtgeving waar is) van een ontzagwekkende kleinheid. Partijpolitieke overwegingen worden genoemd, onvoldoende kwaliteiten schijnt een factor te zijn en zo worden er nog wat dingetjes genoemd. En dan ook nog verwachten dat het grote publiek vertrouwen blijft houden in de gezagsdragers.

-Ondertussen hebben ook een hele serie bedrijven hun kwartaalresultaten bekend gemaakt. Grote verrassingen zaten er niet bij. Ook de verkapte waarschuwing van Unilever, hogere kosten die niet volledig kunnen worden doorberekend, was voorspelbaar.

1 opmerking:

  1. Hallo Kees,

    Ik ben ook tegen partijpolitieke overwegingen voor de presidentiële keuze, maar ik moet zeggen dat Jeroen Kremers mij (gezien zijn CV) een uitstekende kandidaat lijkt. Van Lex Hoogduin heb ik vooral een filmpje gezien waarin hij te vuur en te zwaard de torenhoge nederlandse hypotheken verdedigt http://bit.ly/kaWrON

    BeantwoordenVerwijderen