dinsdag 26 april 2011

-Het blijft voorlopig vrij rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. De omzetten zijn weliswaar wat hoger dan gebruikelijk is geworden om deze tijd, maar het aantal opvallende koersbewegingen blijft beperkt en de indices bewegen zich ruwweg rondom de slotstanden van afgelopen donderdag. Nieuw nieuws is er meer dan voldoende, maar de bereidheid om er iets mee te doen, is niet zo groot.

-Zo was er nieuws over de inkomensontwikkeling van de Nederlandse ZZP-ers, toch een groep van meer dan 700.000 mensen. Korte samenvatting: het gaat misschien wel wat beter dan een tijdje geleden, maar het aantal gewerkte uren moet eigenlijk omhoog en de tarieven staan vaak onder druk. Niet echt een herstelverhaal. Dat verhaal wordt verder ondermijnd gezet door de uitspraken van Lex Hoogduin, directeur van DNB, die stelt dat we moeten accepteren dat de huizenprijzen gaan dalen. Hoog tijd natuurlijk, maar geen tekst die goed is voor het vertrouwen van het grote publiek.

-In de VS spelen vergelijkbare processen. In de huizenmarkt blijft het maar slechter gaan en de verwachtingen voor de economische groei over het eerste kwartaal dit jaar worden naar beneden bijgesteld. Ook niet echt een ondersteuning van het herstelverhaal.

-Daar komen dan de resultaten van veel bedrijven nog bovenop. Zeker in de VS wordt er te regelmatig geklaagd over margedruk. Hogere kosten die niet doorberekend kunnen worden in de prijzen. Allemaal niet dramatisch, maar goed passend in het grote beeld.

-Nog een opvallende faits divers. Volgens het IMF gaat het niet lang meer duren voordat de Chinese economie groter gaat worden dan de Amerikaanse. Veel sneller in ieder geval dan veel mensen hopen/denken/vrezen. Op zich betekent dat niets, maar als op termijn de VS niet meer gezien gaat worden als de grootste en sterkste kan dat op veel terreinen tot verschuivingen gaan leiden. Denk eens aan het blinde vertrouwen in Treasuries bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten