donderdag 7 april 2011

-In afwachting van het ECB-rentebesluit vanmiddag gebeurt er op de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen helemaal niets. Omzetten en koersbewegingen stellen dus maar weinig voor. Anders dan eerdere dagen is er ook maar weinig nieuws beschikbaar gekomen.

-Dat korte rentebesluit van de ECB vanmiddag doet er natuurlijk helemaal niet toe. Het grote probleem van nu is niet de inflatie, het grote pijnpunt van nu zijn de schuldposities van veel landen. Die schuldposities zorgen voor de alsmaar groter wordende problemen. Hoe eerder daar serieus over nagedacht wordt (en iets aan gedaan), hoe beter het is. Discussies over het ja/nee verhogen van de korte rente met 0,25% zijn volkomen zinloos.

-In de VS krijgt het begrip 'onverantwoordelijk gedrag' per dag nieuwe en triestere invullingen. Er is daar in het parlement nog niet eens overeenstemming bereikt over de begroting van 2011. Met tijdelijke maatregelen wordt het schip drijvend gehouden en vandaag of morgen is er weer een volgende tijdelijke maatregel nodig. En het zal niemand verrassen dat er over de begroting voor 2012 uiteraard nog geen woord is vuilgemaakt. Als het nou allemaal lekker gaat in de VS is die houding misschien nog enigszins te begrijpen, maar in de VS worden de problemen echt per dag groter. En dan deze opstelling.

-Gelukkig zijn er altijd nog de brillenmannetjes. U weet hoe de inhoud van de begrippen 'goed' en 'slecht' zich in die groep ontwikkeld heeft. Vanmorgen het bericht dat de verwachtingen met betrekking tot de Japanse groei duidelijk naar beneden worden bijgesteld. Niet verrassend natuurlijk na de gebeurtenissen van 11 maart. Maar hoe wordt daar op de beurs op gereageerd? Met koersstijgingen natuurlijk. Het nieuws is niet dramatisch slecht, dus het is goed. Only in brillenland, lieve mensen, only in brillenland.

3 opmerkingen:

  1. Slecht nieuws betekend geld(krediet)kraan open betekend hogere koersen. Totdat; boem. En dan is "Dat zag niemand aankomen hoor, echt niemand".

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Kees, Ik ben het zoals gewoonlijk roerend met je eens.

    Ik ben daarnaast ook bedroefd dat Portugal zich toch weer door de eigen bankiers een lening van €70-80 mld van het EFSF heeft laten aansmeren.

    Alleen al het terugbetalen daarvan zal naar schatting minstens 20 jaar kosten met een BNP van €166 mld. Laat staan hoe lang dat met de rest van de leningen zal duren. Totale idioterie: op naar de kapper voor een haircut!! Ik blijf je volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zie dat mijn naam niet bij de reactie staat. Dat is Ernst Labruyère. We hebben twee keer contact gehad per mail. Gr., Ernst

    BeantwoordenVerwijderen