dinsdag 6 juli 2010

5 juli 2010

-Het is vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten, koersbewegingen en aantallen berichten, het stelt allemaal erg weinig voor.

-De berichten die wel beschikbaar zijn gekomen, kunnen zelfs met de beste wil in de wereld niet prettig genoemd worden. Vrijdagmiddag bijvoorbeeld het nieuws uit de Amerikaanse arbeidsmarkt. Als alleen naar de kop van het persbericht wordt gekeken, lijkt het nog mee te vallen, maar in de cijfers zit veel slecht nieuws verborgen. Zo trekken honderdduizenden mensen per maand zich terug uit die arbeidsmarkt, stijgen de lonen niet meer en wordt de werkweek iets korter, om eens een paar dingetjes te noemen. En dingetjes die alleen maar meer problemen voorspellen.

-Ander nieuws uit de VS is nog zorgelijker. Met name de berichten over de financiƫle problemen waar staten en steden mee geconfronteerd worden, geven zwaar te denken. Gisteren het bericht dat de staat Illinois alleen de allernoodzakelijkste rekeningen nog betaald. Voor de rest krijgt niemand iets en beginnen allerlei kleinere bedrijven die de overheid als grote klant hebben, dus failliet te gaan.

-In euroland willen steeds meer politici fors bezuinigen. Om de tekorten onder controle te krijgen is dat te begrijpen, om de toekomstige lasten onder controle te houden, is het ook nog wel te begrijpen, maar een onvermijdelijke consequentie daarvan is natuurlijk wel dat de groei onder druk komt te staan, Bij AFS durven we het begrip 'double dip' wel van stal te halen, want de particuliere sector gaat in de huidige omstandigheden en met de huidige verwachtingen echt niet lekker meer besteden, die blijven op de kleintjes letten. Vraaguitval gaat het resultaat zijn.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten