donderdag 8 juli 2010

8 juli 2010

-Veel wat hogere noteringen vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten met omzetten die behalve bij de financials maar weinig voorstellen. Vandaag in ieder geval een paar berichten die wat perspectief boden.

-Zo was er het rapport van de IMF waarin de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie wat naar boven werden bijgesteld. Dat de Europese groei helemaal niets voorstelt en gaat voorstellen en dat het IMF nadrukkelijk waarschuwt voor een toenemend aantal risico's zijn kanttekeningen die gemaakt moeten worden, maar het opgetelde getal ziet er aardig uit.

-Iets vergelijkbaars is van toepassing op een bericht uit de VS. Daar zou het de goede kant opgaan met de detailhandelsverkopen. Het gaat dan echter over de 'same store-sales'. Iedereen kan bedenken dat als er series en series winkels gesloten worden dat dan de omzetten van de rest van de winkels er beter uitzien, maar de kop van het bericht ziet er in ieder geval aardig uit.

-Minder aardig is het nieuws dat de Amerikaanse eigenaar van Organon werkt aan een grootschalige reorganisatie van dat bedrijf. Er gaan geruchten over een massa-ontslag. Duidelijk is dat de bedrijven blijven kijken hoe er in de kosten gesneden kan worden. Als binnenkort het tweede kwartaalresultatatenseizoen van start gaat, moet u goed letten of de winsten voortvloeien uit omzetverbeteringen of dat kostenbesparingen de belangrijkste rol spelen.

-Nog een keer over dat geneuzel met betrekking tot de stress tests van de Europese financials. Alle berichten daarover gewoon negeren svp. U hoeft maar op een ding te letten: wat doet de ECB? Pas als die stopt met het alsmaar ingrijpen op en faciliteren van de financiƫle markten is er sprake van vertrouwensherstel van de banken in elkaar. En geen dag eerder. Waarom moet u de banken vertrouwen voordat ze elkaar vertrouwen?

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten