woensdag 14 juli 2010

14 juli 2010

-Na de euforie van gisteren is de stemming op de Europese aandelenmarkten vanmorgen een stuk terughoudender. Er werd nog wel duidelijk hoger geopend, maar die plussen konden niet worden vastgehouden. De omzetten stellen overigens erg weinig voor. Berichten zijn er voldoende en de bereidheid om daar buitengewoon selectief mee om te gaan is buitengewoon groot.

-Prettige berichten waren er gelukkig wel. De kwartaalresultaten van zowel Intel als ASML bijvoorbeeld waren gewoon prachtig. Niets op aan te merken. Geweldige plussen, geweldige marges, mooie vooruitzichten en waarderingen die binnen de perken blijven.

-Grote vraag is nu of er nog meer conclusies uit die cijfers kunnen worden getrokken? Daar moet u erg mee opletten, vooral omdat allerlei andere berichten een totaal ander beeld van bijvoorbeeld de Amerikaanse economie schetsen. Kijk maar daarvoor maar naar de ontwikkeling van het begrotingstekort of naar de laatste uitkomsten van een grote enquête in het midden- en kleinbedrijf of naar de laatste berichten uit de huizen- en arbeidsmarkten. Die stemmen vooral somber. Het begint er sterk op te lijken dat de grote internationaal opererende concerns op de zakelijke markten het goed doen, maar dat heel erg veel andere bedrijven het een stuk moeilijker hebben.

-De Federal Reserve is aan het nadenken over hoe het verder moet. Het blijft ons intrigeren hoe het kan dat echt alle verantwoordelijke autoriteiten onder wiens toezicht de zaak volledig uit de hand gelopen is, nog steeds allemaal in functie zijn en nu kunnen nadenken over hoe het anders moet. En dat terwijl er de afgelopen drie jaar geen enkel probleem is opgelost. Sterker, de uitstaande schulden zijn alleen maar toegenomen, de bedrijven in de financiële sector vertrouwen elkaar nog steeds niet en de kredietverlening wil maar niet op gang komen, om eens wat zaken te noemen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten