vrijdag 16 juli 2010

15 juli 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen tamelijk afwachtend. Nieuws is er voldoende, maar nog steeds is de bereidheid om er iets mee te doen nagenoeg afwezig. Omzetten en koersbewegingen stellen dus opnieuw maar weinig voor.

-Dat nieuws dus. Gisteren een hele serie berichten uit de VS waar maar een conclusie uit getrokken kan worden: meer problemen op komst. Zo dalen de detailhandelsverkopen iets, is de Federal Reserve allerlei verwachtingen met betrekking tot de economie neerwaarts aan het bijstellen en blijft het nieuws uit de huizenmarkt huiveringwekkend slecht.

-In de VS gaan er ongetwijfeld nog bedrijven met mooie resultaten komen, maar de Amerikaanse bedrijven die weinig belangen in het buitenland hebben en afhankelijk zijn van consumentenbestedingen gaan daar niet bijhoren.

-In euroland is het beeld niet heel anders. De bezuinigingen komen er aan en de particuliere sector blijft het rustig aan doen. Een goede illustratie daarvan zijn de weer behoorlijk terugvallende autoverkopen nu de koopsubsidies zijn afgelopen. Opgeteld is dat geen groeiverhaal en series bedrijven kunnen zich daar niet aan onttrekken.

-Voorlopig blijven de cijfers uit de emerging markets er beter uitzien. Maar ook daar moet er een keer een einde komen aan de stimuleringsprogramma's en ongebreidelde groei van de kredietverlening. En de toenemende problemen in de VS en de eurozone zijn ook dikke minpunten voor die landen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten