maandag 12 juli 2010

12 juli 2010

-Het is een behoorlijke nietsmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten. Weinig nieuws, weinig opwinding, weinig opvallende koersbewegingen en weinig omzetten. Zo'n morgen dus. Er wordt gewacht op de dingen die gebeuren gaan.

-Een van de dingen waarop gewacht wordt, is het begin van het tweede kwartaalresultatenseizoen wat deze week van start gaat. Die cijfers gaan er in veel gevallen best aardig uitzien. Vooral omdat er vergeleken wordt met een jaar geleden toen het economische herstel net op gang aan het komen was. Belangrijk is om te kijken in hoeverre er sprake is van omzetstijgingen en hoe belangrijk kostenbesparingen zijn geweest.

-Of de beleggers heftig op die kwartaalresultaten gaan reageren, is overigens nog maar zeer de vraag. De belangstelling voor het macro-economische verhaal begint duidelijk toe te nemen. Kan het herstel doorzetten of gaat het afzwakken, dat is de grote langere termijn vraag die de gemoederen meer en meer bezighoudt. Ook het vertrouwen in een goede en prettige afloop van de ontstane situatie komt langzaam maar zeker onder druk te staan en dat belooft niet veel goeds voor de toekomstige vraag. En dan hoeven we het niet eens te hebben over de consequenties van de komende bezuinigingen.

-Als gelet wordt op de laatste data over betalingsachterstanden en faillissementen kan het geen kwaad erg voorzichtig te zijn met dat herstelverhaal. Die data passen simpelweg niet bij een economisch herstel.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten