woensdag 28 juli 2010

-Het blijft voorlopig behoorlijk rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Nieuws om op te kunnen reageren is er meer dan genoeg, maar de beleggers lijken niet erg bereid om dat ook te doen. Per saldo bewegen de indices rondom de slotstanden van gisteren.



-Misschien dat de beleggers beginnen te twijfelen over de verschillen die zichtbaar worden tussen de resultaten van veel bedrijven die best aardig zijn en het nieuws uit de economie wat als maar verder verslechtert. Zeker in de VS zitten de consumenten op hun knieen en ziet het er niet naar uit dat daar een verandering ten goede in gaat komen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld maar naar de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen en de berichten met betrekking tot de financiele problemen in Amerikaanse steden en staten.



-Ondertussen blijven de bazen in bedrijvenland het financieel wel goed doen, om het eens voorzichtig te formuleren. Het verband tussen resultaten en salarissen mag dan zeer onduidelijk zijn, de raden van commissarissen die beslissen over de salarissen blijven vaak erg toeschietelijk. Het verband met de koersen is nog onduidelijker.



-Dat neemt niet weg dat de bazen blijven proberen de koersen te pimpen. Een van de meest gebruikte manieren is om cijfers te presenteren die er anders (lees: beter) uitzien dan de cijfers waar de accoutants het mee eens. Als de verschillen beperkt blijven, is dat een beetje flauw, maar niet veel erger. Als de afwijkingen daarentegen gaan oplopen, wordt het anders. WoltersKluwer is een van de beruchtste serie-overtreders. Waar de accountants vinden dat Wolters dit eerste halfjaar euro 126 mln heeft verdiend, probeert Wolters vol te houden dat het euro 193 mln is. En dat mag ook nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten