donderdag 8 juli 2010

7 juli 2010

-Na de dikke plussen van gisteren is de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen een stuk minder. Een groot gedeelte van de winsten wordt weer ingeleverd, met omzetten die maar weinig voorstellen. In termen van nieuws is het overigens een rustig dagje.

-Gistermiddag nog wat tegenvallers uit de VS. Zo kwamen de cijfers over de inkoopmanagers in de dienstverlening duidelijk lager uit dan waar op gerekend werd. Voor ons bij AFS de zoveelste bevestiging van een afzwakkende economische groei. Een beweging die overigens ook in euroland goed zichtbaar is. Voor de goede orde: lang niet alle berichten zijn slecht, maar bijna allemaal zijn ze wel minder dan die van een paar maanden geleden. Alsmaar duidelijker wordt dat de particuliere sector niet in de stemming is om er (economisch) lekker tegen aan te gaan.

-En dat ondanks het gegeven dat de rente zowel in de VS als in euroland echt extreem laag is. Geld is gewoon ontzettend goedkoop en toch zijn bedrijven en particulieren behoorlijk terughoudend om veel te lenen. Een duidelijke indicatie voor het gebrek aan vertrouwen in de toekomst bij de bedrijven en consumenten.

-Tot nu toe blijven de getallen uit de emerging markets een stuk beter, maar de grote vraag is of dat kan blijven duren. Bij AFS zijn we daar niet zo zeker van. Als bijvoorbeeld gekeken wordt naar de berichten uit China over arbeidsonrust, huizenprijzen, uitstaande leningen en andere zaken, dan zijn daar forse wolken aan de horizon aan het verschijnen. Het kan allemaal goed blijven gaan, maar de risico's beginnen nadrukkelijk toe te nemen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten